Na hlavný obsah

Terčom útoku ruských jednotiek na Ukrajine sa stala detská nemocnica

Evakuovali sedem detí a 15 lekárov.

Detská nemocnica v meste Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny sa stala terčom útoku ruských jednotiek. Uviedla to v utorok (22. 3.) ukrajinská štátna pohotovostná služba, informuje Sky News.

Z budovy, ktorej strecha po ostreľovaní začala horieť, evakuovali dovedna sedem detí a 15 dospelých vrátane lekárov.

Dosiaľ zničili 10 nemocníc

Nejde o prvý prípad, keď ruské jednotky útočili na ukrajinské nemocnice, pripomína Sky News. Doposiaľ azda najšokujúcejším prípadom bolo podľa stanice bombardovanie pôrodnice v obliehanom prístavnom meste Mariupol z 9. marca.

Ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára doposiaľ v krajine kompletne zničili desať nemocníc.

Ako zároveň dodal, do ďalších nemocníc nemôžu v dôsledku prebiehajúcich bojov v ich okolí dodávať lieky a ďalšie nevyhnutné zásoby.

Ľaško pre ukrajinskú štátnu televíziu tiež uviedol, že testovanie na koronavírus sa vykonáva len v oblastiach, kde sa nebojuje. Táto skutočnosť komplikuje úsilie o sledovanie ochorenia.

„Chcú nechať deti bez budúcnosti“

V utorok sa tiež podľa Sky News objavil videozáznam, na ktorom bolo vidieť trosky úplne zničenej školy v dôsledku ruského bombardovania v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov.

Videozáznam zdieľala námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džaparovová na twitteri. „Toto je jedna zo škôl úplne zničená ruskými okupantmi. Rusko chce zanechať ukrajinské deti bez budúcnosti,“ napísala.

Ukrajinský parlament v utorok uviedol, že v dôsledku ruskej vojenskej invázie zahynulo doposiaľ 117 detí a 155 ďalších utrpelo zranenia, uvádza Sky News. Najvyšší počet obetí zaznamenali podľa správy v hlavnom meste Kyjev, v meste Charkov na severovýchode a v Černihive na severe krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet