Na hlavný obsah

Tretie kolo rokovaní Ukrajiny a Ruska sa skončilo, podľa Kyjeva bez výrazného posunu

Rokovanie trvalo približne tri hodiny.

Tretie kolo rokovaní Ukrajiny a Ruska sa skončilo, podľa Kyjeva bez výrazného posunu
Členovia rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Foto: TASR/AP

V Bielorusku sa v pondelok (7. 3.) skončilo tretie kolo rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou o ukončení bojov na Ukrajine, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na ruské veľvyslanectvo v Minsku.

Strany rokovali podľa TASS zhruba tri hodiny. Podľa Kyjeva rozhovory nepriniesli výrazný posun k zlepšeniu situácie, čiastkový pozitívny vývoj nastal iba ohľadom humanitárnych koridorov pre evakuáciu civilistov, uviedla agentúra Reuters.

„Tretie kolo rokovaní sa skončilo. Dosiahli sme niekoľko pozitívnych výsledkov z hľadiska logistiky humanitárnych koridorov. Urobia sa v nich zmeny. Dostaneme účinnejšiu pomoc ľuďom, ktorí dnes trpia ruskou agresiou,“ uviedol na sociálnej sieti šéf ukrajinskej delegácie Mychajlo Podoľak.

Na humanitárnych koridoroch sa dohodli strany na druhom kole rokovaní, ktoré sa konalo vo štvrtok (3. 3.). Tie mali umožniť civilistom opustiť niektoré oblasti bojov.

„Naše očakávania z rokovania sa nenaplnili, ale dúfame, že nabudúce sa nám podarí urobiť zásadnejšie kroky vpred. Rokovania budú pokračovať,“ povedal podľa agentúry TASS poradca ruského prezidenta Vladimir Medinskij.

Podľa ďalšieho z ruských vyjednávačov, Leonida Sluckého, sa ďalšie rokovania uskutočnia „rýchlo“. „Nepodliehajme ilúziám, že hneď v ďalšom kroku bude dosiahnutý konečný výsledok,“ varoval pred prílišným optimizmom Sluckij, ktorý je predsedom zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že od rána otvára dovedna šesť humanitárnych koridorov vo viacerých ukrajinských mestách a pozastavuje paľbu, približuje Sky News.

Niektoré koridory však vedú do Bieloruska alebo Ruska, čo Ukrajina označila za „nemorálne“. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí neskôr v priebehu dňa obvinilo Moskvu z toho, že napriek prísľubu koridorov a zastavenia paľby pokračovala v ostreľovaní ukrajinských miest vrátane Kyjeva, uviedla Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet