Na hlavný obsah

Ukrajina rokuje s Poľskom a Pobaltím o uzavretí hraníc s Bieloruskom

Chcú zablokovať transport tovaru do Ruska.

Ukrajina rokuje s Poľskom a Pobaltím o uzavretí hraníc s Bieloruskom
Na ilustračnej snímke poľsko-bieloruská hranica. Foto: Twitter/Straż Graniczna

Poľsko, Lotyšsko a Litva údajne rokujú s Ukrajinou o uzavretí svojich pozemných hraníc s Bieloruskom. Tým by sa zablokovali dodávky tovarov do Ruska.

Informáciu o tom zverejnil vo štvrtok (31. 3.) na svojom webe časopis Newsweek. Ten sa odvolal na vyjadrenie ukrajinského veľvyslanca v Poľsku Andrija Deščyciu, ktorého citovala agentúra Ukrinform.

Deščycia uviedol, že takéto rokovania prebiehajú aj s Estónskom, hoci nemá hranicu s Bieloruskom.

„Apelovali sme na tieto krajiny, aby svoje hranice s Bieloruskom uzavreli v rovnakom čase,“ uviedol Deščycia.

„Myslím si, že ak padne takéto rozhodnutie, nebude treba čakať na rozhodnutie Európskej únie – úplne zablokujeme akékoľvek dodávky do Ruska,“ povedal veľvyslanec.

Rola Bieloruska vo vojne na Ukrajine

Ukrajinské ministerstvo infraštruktúry poslalo 25. marca Európskej komisii list, v ktorom navrhuje úplné zablokovanie dopravného spojenia s Ruskom a Bieloruskom.

V súčasnosti ruské a bieloruské kamióny na poľsko-bieloruských hraniciach blokujú ukrajinskí a poľskí aktivisti, čo vedie k dlhým čakacích dobám.

V konflikte na Ukrajine zohráva svoju úlohu aj Bielorusko, keďže z jeho územia viedol jeden z útokov a ruskú armádu odtiaľ zásobujú. Zároveň sa objavili správy, že tamojší železničiari zablokovali vlakové spojenie smerom do Ruska. Bieloruskí vojaci sa tiež odmietli pridať k ruským jednotkám.      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet