Na hlavný obsah

Ukrajina mala založiť légiu zloženú z ruských vojakov

Má ísť o dobrovoľnú jednotku.

Ukrajina mala založiť légiu zloženú z ruských vojakov
Na snímke ruskí vojaci v cudzineckej légii Sloboda Rusku. Foto: Michael Horowitz - Twitter

Ukrajinská armáda vytvorila legionársku jednotku Sloboda Rusku. Hlásia sa do nej ruskí občania a ruskí vojaci, ktorí padli na Ukrajine do zajatia a „rozhodli sa bojovať na ukrajinskej strane proti diktátorskému režimu Vladimira Putina“, uviedol v stredu (30. 3.) ukrajinský server Dumskaja. 

Na svojom webe tiež zverejnil vyhlásenie ruského dôstojníka a vojaka, ktorí sa medzi legionárov prihlásili.

Tvrdenie o vzniku jednotky zloženej z ruských zajatcov nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

„V súčasnosti sa do jednotky prihlásilo už niekoľko stoviek Rusov, a to tak radoví vojaci, ako aj dôstojníci,“ napísal portál. „Nábor do jednotky sa koná výlučne na základe dobrovoľnosti. Ruskí vojaci napíšu príslušnú žiadosť a potom každého kandidáta preverí ukrajinská tajná služba SBU a kontrarozviedka,“ dodal web.

V légii vraj majú lepšie podmienky

Ruskí vojaci si pri vstupe do légie Sloboda Rusku ponechávajú svoju uniformu, ale s ukrajinskými rozlišovacími symbolmi. Sú rovnoprávni s ukrajinskými vojakmi a dostávajú stravu a lekársku starostlivosť, o ktorej v ruských ozbrojených silách mohli len snívať, tvrdí Dumskaja.

„Okrem toho bojovníci za slobodu Ruska v zostave našich vojsk dostávajú výzbroj v podobe najnovších modelov zbraní z krajín NATO, ktoré sa podstatne líšia od zastaraných zbraní, s ktorými nedávno prišli do našej krajiny,“ dodal ukrajinský portál.

Portál sa nezmienil o konkrétnom nasadení ruskej jednotky do bojov. Denník RBK-Ukrajina na svojom webe informoval o ruských legionároch pod titulom „Výcvik začal“ a priniesol snímky zo sociálnych sietí, na ktorých sa Rusi zoznamujú so švédsko-britskou protitankovou strelou NLAW.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet