Na hlavný obsah

Ukrajina má stále k dispozícii značnú väčšinu svojho letectva, tvrdí americký činiteľ

Rusko nedokázalo ovládnuť jej vzdušný priestor.

Ukrajina má stále k dispozícii značnú väčšinu svojho letectva, tvrdí americký činiteľ
Zasiahnutá ruská stíhačka rútiaca sa k zemi. Foto: TASR/AP

Ukrajinské letectvo má aj po viac ako týždni od začiatku ruskej invázie naďalej k dispozícii „značnú väčšinu“ svojich lietadiel a vrtuľníkov. Disponuje stále tiež bezpilotnými lietadlami a systémami protivzdušnej obrany s raketami zem-vzduch, povedal v piatok (4. 3.) pri pravidelnom brífingu médiám nemenovaný vysoký činiteľ amerického ministerstva obrany.

Viacerí experti predpokladali, že Rusko, s druhým najväčším vojnovým letectvom na svete po USA, vyradia ukrajinské vzdušné sily z prevádzky veľmi skoro po útoku. Zatiaľ sa mu však stále zjavne nedarí získať plnú vzdušnú prevahu nad Ukrajinou.

Činiteľ Pentagonu poznamenal, že ukrajinské vzdušné sily utrpeli určité straty, z ktorých im niektoré privodila ruská armáda, neuviedol však bližšie detaily.

Nebezpečenstvo pre ruské lietadlá

Ukrajinskí vojaci a rakety však stále zostávajú pre ruské lietadlá nad Ukrajinou hrozbou, čo Rusku komplikuje možnosť poskytovať vzdušnú podporu jednotkám, ktoré v posledných dňoch dobývajú veľké ukrajinské mestá.

Schopnosť Ukrajiny naďalej prevádzkovať svoje vzdušné sily je zreteľnou ukážkou jej húževnatosti tvárou v tvár útoku výrazne mocnejšieho súpera, napísala agentúra Reuters. Podľa expertov tiež výrazne posilňuje morálku tak ukrajinských vojakov, ako aj verejnosti.

Pentagon v utorok (1. 3.) vyhlásil, že počínanie ruských vojsk na Ukrajine svedčí o tom, že sa snaží čo najviac zamedziť stratám vo vlastných radoch, pričom rovnakú opatrnosť možno pozorovať aj pri používaní vzdušných síl. Svoje lietadlá Rusi nechcú vystavovať vysoko rizikovým situáciám, povedal vtedy činiteľ.

Údaje o stratách na oboch stranách konfliktu nemožno nezávisle overiť, ukrajinské ministerstvo však tvrdí, že od začiatku invázie Rusku zničilo 18 kompletov protivzdušnej obrany, 33 lietadiel a 37 vrtuľníkov. Moskva zase uvádza, že ukrajinskej armáde zneškodnila 49 lietadiel na zemi a 13 vo vzduchu, 54 bezpilotných strojov a 56 kompletov protilietadlových rakiet S-300.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet