Na hlavný obsah

Ukrajina obvinila Rusko z ostreľovania humanitárneho konvoja so ženami a deťmi

Zahynulo pri tom sedem ľudí.

Ukrajina obvinila Rusko z ostreľovania humanitárneho konvoja so ženami a deťmi
Evakuačný autobus z ukrajinského mesta Irpiň. Foto: TASR/AP

Ukrajinská spravodajská služba v sobotu (12. 3.) obvinila Rusko z ostreľovania konvoja, ktorý evakuoval ženy a deti z dediny Peremoha v Kyjevskej oblasti. Zahynulo pritom sedem ľudí vrátane jedného dieťaťa, tvrdí tajná služba podľa agentúry Reuters.

„Po útoku okupanti donútili zvyšky kolóny vrátiť sa späť do Peremohy a nepúšťajú ich z dediny,“ uviedla spravodajská služba vo vyhlásení a dodala, že počet zranených nie je známy. Agentúra Reuters poznamenala, že správu sa zatiaľ nepodarilo overiť a Rusko obvinenia nekomentovalo.

Ukrajina viní Rusko, že bráni evakuácii z bojových zón, nerešpektuje dohodnuté dočasné prímerie a útočí na civilné ciele. Moskva odmieta, že by útočila na civilistov a viní naopak Ukrajinu z problémov pri snahe evakuovať ľudí z najhoršie postihnutých oblastí.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková podľa denníka Ukrajinska pravda dopoludnia informovala o otvorení 15 humanitárnych koridorov pre evakuáciu civilistov z obliehaných oblastí a pre dodávky humanitárnej pomoci.

V Kyjevskej oblasti sa dnes podľa ukrajinskej služby pre mimoriadne situácie podarilo evakuovať asi 2 000 ľudí.

Gubernátor Doneckej oblasti uviedol, že pretrvávajúce ostreľovanie komplikuje prísun pomoci do Mariupolu. V strategickom prístave so 400 000 obyvateľmi, kde podľa miestnych úradov zahynulo od začiatku ruskej invázie už takmer 1 600 civilistov, predchádzajúce pokusy o evakuáciu zlyhali pre ostreľovanie. Z porušovania pokoja zbraní sa obe strany vinia navzájom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet