Na hlavný obsah

Ukrajina plánuje desať humanitárnych koridorov

Evakuácia civilistov z okolia Kyjeva je zatiaľ úspešná.

Ukrajina plánuje desať humanitárnych koridorov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajina v pondelok (14. 3.) plánuje evakuáciu civilistov z obliehaných či ostreľovaných miest desiatimi humanitárnymi koridormi, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Záchrana obyvateľstva sa týka aj miest okolo Kyjeva, kde podľa tamojšej správy evakuácia úspešne pokračuje už piaty deň, napísala agentúra Reuters. Ukrajinská prokuratúra v pondelok (14. 3.) uviedla, že od začiatku ruskej invázie zahynulo na Ukrajine 90 detí, vyše 100 ich bolo zranených. Bilanciu nemožno nezávisle overiť.

„Prímerie v našej oblasti trvá, aj keď je občas veľmi nestále,“ uviedol gubernátor Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba.

Na dohodu o humanitárnych koridoroch pristúpili Moskva a Kyjev už na začiatku marca, snahy o evakuáciu ale marilo porušovanie prímeria, z ktorého sa obe strany navzájom obviňovali.

Evakuovali už 125 000 ľudí

V posledných dňoch sa ale záchrane civilistov darí, podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k nedeľnému (13. 3.) odpoludniu odišlo do bezpečia celkovo prilizne 125 000 civilistov.

Pondelkové humanitárne koridory majú viesť aj z východoukrajinskej Luhanskej oblasti. „Opäť sa vynasnažíme uvoľniť humanitárny konvoj s potravinami a liekmi, ktorý mieri z Berďanska do (prístavu Mariupol),“ dodala Vereščuková.

Počet civilných obetí ruskej agresie monitoruje aj Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva, ktorému sa podľa posledných údajov z nedeľného večera podarilo nezávisle overiť úmrtie 85 detí z celkového počtu 596 zabitých civilistov.

Podľa úradu však budú skutočné počty obetí oveľa vyššie, pretože príjem informácií sa mešká a mnoho ohlásených prípadov ešte nebolo potvrdených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet