Na hlavný obsah

Ukrajinci si budú môcť na Slovensku hľadať prácu

Rezort práce pre nich pripravil webovú stránku.

Ľudia z Ukrajiny, ktorí chcú na Slovensku zostať dlhšie a získajú štatút dočasného útočiska, sa budú môcť aj zamestnať. Ministerstvo práce sa na to pripravuje spolu s pracovnými portálmi. Ukrajinci by tak mali možnosť vyhľadávať ponuky vo svojom jazyku. Na Slovensku je v súčasnosti voľných vyše 82 000 pracovných miest.

Štatút dočasného útočiska doteraz na Slovensku získalo viac ako 11 000 ľudí. Budú sa tak môcť zaregistrovať na úrade práce, poberať dávky v hmotnej núdzi, alebo pracovať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Povedali nám, že nám vedia pomôcť nájsť si prácu, takže sa nebudeme musieť báť budúcnosti, ani čo bude s našimi deťmi,“ povedala utečenka z Kyjeva.

„Kým sa vojna skončí zrejme si budem u vás hľadať prácu, ale potom sa chcem vrátiť domov,“ uviedla Tatiana z Kyjeva.

Rezort práce chce ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou, situáciu uľahčiť. Na vládnej stránke ua.gov.sk sú už zverejnené pracovné príležitosti v ukrajinčine. Onedlho bude táto možnosť aj na iných pracovných portáloch.

„Do konca tohto týždňa by mali byť vhodné ponuky preložené pre ukrajinských občanov do ukrajinčiny a do konca budúceho týždňa by sme to chceli sprevádzkovať tak, aby bolo možné v týchto ponukách priebežne vyhľadávať,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko