Na hlavný obsah

Ukrajinské deti prichádzajú so strachom či pocitom neistoty. Pomôcť im môžu aj zvieratá

Odporúča sa návšteva zoo či minifariem.

Traumu majú nielen z toho, že opúšťajú krajinu, ale aj z náročnej cesty, ktorú prešli na Slovensko. Jednou z možností, ako pomôcť utečencom so stresom, sú zvieratá. Odborníci odporúčajú aj návštevu zoo alebo minifariem.

Strach, úzkosť, či pocit neistoty. Toto všetko sú emócie, ktoré si so sebou prinášajú ľudia z Ukrajiny. Vyrovnať sa so stresujúcou situáciou alebo úzkosťou môžu podľa odborníkov aj za pomoci zvierat.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vidíme aj detičky, ktoré prichádzajú z Ukrajiny aj so svojimi domácimi zvieratkami. Ide najmä o psíkov a mačičky. Práve toto zvieratko je pre ne také jediné spojítko s domovom, ktorý museli opusti,“ povedala Katarína Schneiderová z iniciatívy Zvierací ombudsman.

„Veľmi dôležité je, že vďaka tomu kontaktu so zvieraťom sa búra ako keby tá komunikačná bariéra. Že tam nie je potrebné vedieť slovensky alebo ukrajinsky. A to naozaj to najpodstatnejšie je, že v tom vzťahu s tým zvieraťom môžete byť sami sebou,“ hovorí špeciálna pedagogička Zuzana Juráneková.

Jednou z účinných metód je hipoterapia. Na zlepšenie psychiky využíva kone. Na Slovensku sú viaceré centrá, ktoré sa jej venujú a sú ochotné v prípade potreby pomôcť aj deťom z Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko