Na hlavný obsah

Ukrajinskí utečenci berú so sebou mačky aj psov, Slovensko zmiernilo predpisy

Na Slovensko už prepravili vyše 400 zvierat.

Ukrajinskí utečenci berú so sebou mačky aj psov, Slovensko zmiernilo predpisy
Žena, ktorá utiekla z Ukrajiny, sa hrá so svojím kocúrom na vlakovej stanici v poľskom meste Przemyšl. Foto: TASR/AP

Niekoľko stoviek ukrajinských utečencov si pri ceste na Slovensko zbalilo nielen nevyhnutné veci pre seba, ale vzali so sebou aj svojich domácich maznáčikov.

Slovensko po ruskej invázii na Ukrajinu zmiernilo podmienky nekomerčného dovozu zvieracích spoločníkov z tejto východoeurópskej krajiny. Na otázku ČTK to uviedla štátna veterinárna správa aj Finančná správa. Dobrovoľníci na hraniciach pomáhajú tiež zvieratám.

Zverolekári a dobrovoľníci sa starajú o niekoľko desiatok psov a mačiek. ZROJ: TASR/AP

Za normálnych okolností by cestujúci vzhľadom na výskyt besnoty na Ukrajine museli preukázať, že prepravovaný pes, mačka alebo fretka sú začipovaní, a zároveň predložiť potvrdenie o vakcinácii zvieraťa proti besnote. Momentálne však stačí, aby majiteľ zvieraťa vyplnil na hranici príslušný formulár, ktorý je k dispozícii aj v ukrajinčine.

Dobrovoľníci pomáhajú čipovať zvieratá

Podľa veterinárov je potom dôležité zviera izolovať až do splnenia spomínaných všeobecných podmienok v súvislosti s rizikom zavlečenia besnoty. Psy by mali byť len na krátkom vodítku, mačky a fretky majú zostať v uzavretých priestoroch.

Hovorkyňa Finančnej správy Martina Rybanská uviedla, že od prepuknutia ozbrojeného konfliktu na Ukrajine do pondelka tohto týždňa majitelia prepravili na Slovensko z Ukrajiny vyše 400 psov a mačiek.

Dobrovoľníci na slovensko-ukrajinskej hranici pomáhajú nielen utečencom, ale aj ich maznáčikom. Okrem iného tam zvieratá čipujú.

K uvoľneniu podmienok prepravy domácich zvierat z Ukrajiny pristúpilo Slovensko na základe osobitnej výnimky podľa príslušného únijného nariadenia. Od začiatku ruskej invázie vstúpilo na Slovensko z Ukrajiny vyše 153 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko