Na hlavný obsah

Ukrajinskí vojaci zlikvidovali čečenských bojovníkov, ktorí šli po Zelenskom, tvrdí Kyjev

Ukrajinský prezident má byť hlavným cieľom Rusov.

Ukrajinskí vojaci zlikvidovali čečenských bojovníkov, ktorí šli po Zelenskom, tvrdí Kyjev
Ilustračná snímka - čečenskí vojaci. Foto: TASR/AP

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov v utorok (1. 3.) povedal, že ukrajinské bezpečnostné zložky zlikvidovali elitných bojovníkov čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorí plánovali vraždu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom ukrajinská agentúra Unian, podľa ktorej Danilov tvrdí, že Kyjev dostal informácie o tejto skupine od ruskej tajnej služby FSB.

Jednotka Kadyrovových mužov sa podľa Danilova rozdelila na dve skupiny. „Sledovali sme ich. Jedna skupina sme dostihli v Hostomeli. Druhá skupina je teraz, poviem to tak, na muške,“ uviedol Danilov, ktorý zastáva funkciu tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

„Informácie sme získali od zástupcov FSB, ktorí teraz nemajú chuť zúčastniť sa na tejto krvavej vojne. A vďaka tomu môžem povedať, že táto kadyrovovská elitná skupina, ktorá sa sem vydala špeciálne s cieľom odstrániť nášho prezidenta, bola zničená,“ dodal.

Britský denník The Times už skôr napísal, že aj žoldnieri z ruskej Wagnerovej (v prepise z ruštiny Vagnerovej) skupiny riadenej jedným z najbližších spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina majú za úlohu v Kyjeve nájsť a zabiť prezidenta Zelenského. Sľúbenú majú za to údajne vysokú odmenu.

Zelenskyj minulý týždeň odmietol opustiť ukrajinskú metropolu a sľúbil, že zostane na čele krajiny napriek vážnemu osobnému riziku. „Podľa informácií, ktoré máme, ma nepriateľ označil za cieľ číslo jeden a moju rodinu za cieľ číslo dve,“ povedal prezident v piatkovom prejave Ukrajincom. „Chcú Ukrajinu politicky zničiť tým, že zničí hlavu štátu,“ dodal.

Líder autonómnej republiky na severnom Kaukaze a Putinov spojenec Kadyrov v utorok pripustil, že medzi ruskými vojakmi, ktorí prišli o život pri invázii na Ukrajinu, sú dvaja Čečenci. Ďalších šesť mužov utrpelo zranenia. Moskva počty padlých vojakov neuvádza. V nedeľu (27. 2.) prvýkrát priznala, že pri bojoch na Ukrajine utrpela ruská armáda straty, konkrétne údaje však neponúkla. Kyjev tvrdí, že Rusko prišlo o takmer 6 000 vojakov. Tieto čísla nesprávne overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet