Na hlavný obsah

Úmrtnosť vo februári klesla, zvýšil sa počet obetí covidu

Vo februári zomrelo takmer 4 900 osôb.

Úmrtnosť vo februári klesla, zvýšil sa počet obetí covidu
Pacient na pľúcnej ventilácii. Foto: ČTK/DPA/Friso Gentsch

Na Slovensku vo februári 2022 zomrelo takmer 4 900 osôb, čo je najmenej od septembra 2021. Celkový počet úmrtí predstavoval nárast o 1,1 % priemernej februárovej hodnoty v rokoch (2015 – 2019) pred nástupom pandémie. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR.

„V januári a vo februári 2022 zomieralo o vyše 3 000 osôb menej ako v rovnakých mesiacoch roka 2021, kedy vrcholila nepriaznivá situácia od vypuknutia pandémie. Nadúmrtnosť pred rokom bola približne na úrovni 70 %, kým v januári tohto roka už klesla na 7 % a aktuálne vo februári sa už takmer dostala na predpandemickú úroveň,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Na covid zomrelo opäť viac ľudí

Na následky ochorenia COVID-19 stále zomieral vyšší počet osôb – vo februári to bolo 539 ľudí. Variant omikron sa síce prejavoval väčšinou miernejším priebehom ochorenia, ale infekcia bola stále príčinou úmrtia až u 11 % zomretých.

Poskočil tak z januárovej štvrtej na tretiu najčastejšiu príčinu úmrtí v SR. Na regionálnej úrovni mal koronavírus najväčší podiel na príčinách úmrtí v Trenčianskom (18 %) a v Trnavskom kraji (17 %). Najmenej to bolo v Nitrianskom (6 %) a Bratislavskom kraji (9 %).

Choroby obehového systému

Najčastejšími príčinami úmrtí vo februári boli choroby obehového systému (45 %) a nádory (19 %).

Pri obidvoch týchto príčinách však zomieralo v oboch mesiacoch tohto roka menej ľudí ako v rokoch pred pandémiou, preto celkový počet zomretých nedosahuje až také výrazné rozdiely ako v minulom roku.

„Tieto dve skupiny ochorení patria dlhodobo v SR medzi najčastejšie príčiny úmrtí,“ dopĺňa ŠÚ SR. Okrem covidu, dopĺňajú prvú päticu aj choroby dýchacej (11 percent) a tráviacej sústavy (5 percent).    

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko