Na hlavný obsah

Únia schválila ďalšie sankcie proti Rusku, cielia na konkrétne osoby

Zasiahnu aj bieloruské banky.

Únia schválila ďalšie sankcie proti Rusku, cielia na konkrétne osoby
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie sa v stredu zhodli na uvalení ďalších sankcií v súvislosti s ruskou agresiiou na Ukrajine. Na sankčnom zozname sa po novom objavia mená 160 ruských politikov a oligarchov. Únia tiež rozšíri vylúčenie z medzinárodného platobného systému SWIFT aj na bieloruské banky. Oznámila to Európska komisia.

Medzi ľuďmi, ktorým EÚ zmrazí majetok na svojom území a zakáže cesty do únijných štátov, je 146 členov Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, ktorá ratifikovala zmluvy so samozvanými separatistickými republikami na východe Ukrajiny. Okrem nich sa postihy vzťahujú aj na 14 oligarchov napojených na režim ruského prezidenta Vladimira Putina.

Únijné opatrenia sa po niekoľkých predchádzajúcich vlnách sankcií budú vzťahovať na 862 ruských činiteľov a 53 subjektov. EÚ sa tiež zhodla na zákaze exportu námorných navigačných a komunikačných systémov do Ruska.

Dvadsaťsedmička tiež zmrazí platobný styk s bieloruskou centrálnou bankou a vylúči zo systému SWIFT tri veľké bieloruské banky.

Rozšírenie sankcií už predtým avizoval šéf únijnej diplomacie Josep Borrell počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Europoslanci aktuálne diskutujú o úlohe EÚ v meniacom sa svete a bezpečnostnej situácii po ruskej invázii na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet