Na hlavný obsah

Únia po prvý raz aktivuje smernicu o dočasnej pomoci

Utečencom z Ukrajiny pomáha aj Slovensko.

Európska únia (EÚ) aktivuje po prvý raz v histórii smernicu o dočasnej pomoci. Uľahčiť by mala prechod cez hranice a pohyb v európskom priestore všetkým Ukrajincom. Platiť by mala vo všetkých členských krajinách, zrejme od štvrtka.

Eurokomisárka cestuje po okolitých krajinách a zisťuje, ako sa vyvíja situácia na hraničných priechodoch s Ukrajinou. V pondelok (28. 2.) bola na hraniciach v Rumunsku, dnes stretnutia absolvovala v Bratislave.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zatiaľ máme informácie, že z Ukrajiny odišlo viac ako 400 000 ľudí. Pomoc hľadajú najmä v Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku,“ uviedla eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Podľa odhadov OSN by svoje domovy mohlo v najbližšom čase opustiť až 5 miliónov žien a detí z Ukrajiny. Ylva Johanssonová poďakovala Slovákom za nezištnú pomoc a solidaritu. Stretla sa so zástupcami mimovládnych organizácií, ministrom vnútra, aj šéfom diplomacie.

„V súčasnej situácii čelíme bezprecedentnej vlne, preto som rád, že EÚ a členské štáty sú pripravené nám pomôcť. Slovensko identifikovalo požiadavky pre materiálnu a humanitárnu pomoc,“ uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko