Na hlavný obsah

Uplynulo 34 rokov od Sviečkovej manifestácie

Ľudia si pripomínali v uliciach jej výročie aj tento rok.

Uplynulo 34 rokov od Sviečkovej manifestácie
Pamätník Sviečkovej manifestácie počas pietnej spomienky v Bratislave. Foto: TASR

Slovensko si pripomína 34. výročie Sviečkovej manifestácie. Pokojné zhromaždenie občanov za náboženské a občianske práva a slobody v socialistickom Česko-Slovensku rozohnali v roku 1988 bezpečnostné zložky.

Udalosti 25. marca 1988 pripomína aj pamätník na námestí Eugena Suchoňa v Bratislave. Prvé sviečky sa na ňom rozhoreli už v predvečer výročia Sviečkovej manifestácie.

Na Sviečkovú manifestáciu si po 34 rokoch zaspomínali ľudia v Bratislave podobne – pokojne a so sviečkami v rukách.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ľudia chceli vyjadriť svoj postoj, aby mohli byť svätení biskupi, aby mali občianske a náboženské práva. A bol to vlastne začiatok ďalších udalostí, ktoré následne pokračovali v roku 1989,“ uviedol predseda Fóra kresťanských inštitúcií Tomáš Kuzár.

Priamo na Hviezdoslavovom námestí sa pred 34 rokmi zišlo asi 3 000 manifestujúcich. Za uzáverami v okolitých uliciach ostali ďalšie tisíce. Proti pokojnému zhromaždeniu tvrdo zasiahli silové zložky.

Katolíckú cirkev, jej predstaviteľov, biskupov, kňazov i radových veriacich za bývalého komunistického režimu väznili, prísne kontrolovali. Cirkevné aktivity sa preto organizovali tajne. Sviečková manifestácia bola ich vyvrcholením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko