Na hlavný obsah

Úrad jadrového dozoru neeviduje zmeny v radiácii v okolí Záporožskej elektrárne ani na území SR

Situáciu nepretržite monitoruje.

Úrad jadrového dozoru neeviduje zmeny v radiácii v okolí Záporožskej elektrárne ani na území SR
Muž drží prístroj na meranie radiácie. Foto: TASR/AP

V oblasti Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine ani na území Slovenska nie sú v súčasnosti zaznamenané žiadne zmeny v radiácii. Pre TASR to potvrdili z Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR s tým, že situáciu nepretržite monitorujú.

Bezprostredné ohrozenie Slovenska momentálne nehrozí, uviedla predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková.

„Máme v reálnom čase k dispozícii výstupy dôležitých meraní a radiačné a meteorologické údaje od Slovenského hydrometeorologického ústavu,“ ubezpečil ÚJD, ktorý taktiež prijíma pravidelne aktualizované správy zo strany Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE/IAEA).

Žiaková zdôraznila, že na rozdiel od Černobyľskej elektrárne sa v Záporožskej nepoužíva horľavý grafit, ale voda. To by malo zabrániť, v prípade výbuchu, aby radiácia neunikla do vyšších vrstiev atmosféry.

Za monitoring radiačnej situácie zodpovedá Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý zároveň navrhuje opatrenia.

Požiar nemá vplyv na bezpečnosť elektrárne

V prípade Záporožskej jadrovej elektrárne, kde vypukol požiar po ostreľovaní areálu elektrárne zo strany ruských vojsk, nemajú vzniknuté poškodenia podľa ÚJD vplyv na bezpečnosť elektrárne. „V prevádzke tu zostáva jeden blok na znížený výkon, ostatné bloky sú odstavované alebo mimo prevádzky,“ skonštatoval úrad.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu s odvolaním sa na informácie od ukrajinského jadrového regulátora skonštatovala, že v elektrárni nedošlo k zvýšeniu radiácie a požiar nezasiahol jej „zásadné“ zariadenia.

Elektráreň, ktorá je najväčšia v Európe a produkuje štvrtinu elektriny vyrábanej na Ukrajine, ovládli ruskí vojaci. Naďalej sa tu však nachádza obslužný personál, ktorý dohliada na bezpečnú prevádzku.

Požiar, ktorý pri piatkovom (4. 3.) útoku v areáli vypukol, sa podarilo uhasiť. Horelo v päťposchodovom výcvikovom zariadení. Aj podľa ukrajinských úradov miera rádioaktivity v oblasti nepresiahla nebezpečnú úroveň, čo povedala aj americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko