Na hlavný obsah

Úrad práce bude musieť o prepustení invalidných zamestnancov rozhodnúť skôr

Vyplýva to z novely zákonníka práce.

Úrad práce bude musieť o prepustení invalidných zamestnancov rozhodnúť skôr
Na ilustračnej snímke žena na invalidnom vozíčku. Foto: TASR/AP

Poslanci opäť prelomili prezidentkino veto. Novela zákonníka práce po novom skráti lehotu, v ktorej môže úrad práce udeliť súhlas so skončením pracovného pomeru zdravotne znevýhodneným zamestnancom.

Zatiaľ čo koaliční poslanci hovoria, že zamestnávanie zdravotne znevýhodnených bude takto jednoduchšie, opozícia tvrdí, že zákon bude znevýhodnených trestať. Téme sa venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Skutočná pomoc či znevýhodnenie zdravotne postihnutých? Ak chcel zamestnávateľ doteraz takéhoto pracovníka vyhodiť, musel o súhlas požiadať úrad práce. Na rozhodnutie čakal 30 dní, čo podľa poslanca Dominika Drdula (OĽANO) firmy od zamestnávania ľudí so zdravotným postihnutím odrádzalo.

„Prílišná ochrana je ochranou, ktorá je kontraproduktívna a je na ťarchu. Stáva sa ochranou nie pred výpoveďou, ale ochranou pred pracovným pomerom,“ povedal Drdul.

Novela terčom kritiky opozície

Práve preto poslanci navrhli skrátenie lehoty, v ktorej môže úrad práce súhlasiť s výpoveďou zo strany zamestnávateľa. Po novom musí rozhodnúť do siedmich dní. Ak to nestihne, firma môže pracovný pomer rozviazať automaticky.

Ján Richter (Smer-SD) si myslí, že zákon pomôže skôr firmám než zdravotne postihnutým. „Toto riešenie nabúrava veľmi veľa vecí, ktoré sú v prospech zamestnanca. Napríklad za istých okolností má právo o tri mesiace oddialiť rozhodnutie. V tomto prípade im tieto práva beriete,“ povedal Richter.

Koalícia však tvrdí, že úrad práce bude zdravotne znevýhodnených chrániť aj naďalej. Poslanec SaS Alojz Baránik pripomína, že ak zamestnanec s ukončením pomeru nesúhlasí, má rôzne možnosti.

„Uvedený zákon nijako nebráni v tom, aby dotknutý zamestnanec napadol ukončenie pracovného pomeru na súde, a tým sa bránil ako každý iný,“ konštatoval Baránik. Zákon začne platiť od 1. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál