Na hlavný obsah

USA rokujú s EÚ a ďalšími partnermi o potenciálnom zákaze dovozu ruskej ropy

Washingtonu však už teraz spôsobujú starosti vysoké ceny benzínu.

USA rokujú s EÚ a ďalšími partnermi o potenciálnom zákaze dovozu ruskej ropy
Ilustračná snímka- ropné vrty. Foto: TASR/AP

Americká vláda rokuje s európskymi spojencami o potenciálnom zastavení dovozu ropy z Ruska, uviedol americký minister USA Antony Blinken. TASR o tom informuje na základe správy agentúra DPA.

„Teraz diskutujeme s našimi európskymi partnermi a spojencami, aby sme preskúmali možnosť zákazu dovozu ruskej ropy,“ povedal Blinken v nedeľu (6. 3.) pre CNN počas svojej pracovnej návštevy Moldavska. Rozhovory sa tiež týkajú zabezpečenia dostatku ropy na svetových trhoch.

Pre pokračujúcu a stupňujúcu sa agresiu Ruska na Ukrajine rastie tlak na vládu USA, aby rozšírila existujúce sankcie proti Moskve o zastavenie dovozu ruskej ropy. Americký prezident Joe Biden túto možnosť explicitne nevylúčil.

Washingtonu však už teraz spôsobujú starosti vysoké ceny benzínu, ktoré by v prípade zastavenia importu z Ruska ešte stúpli. Na konci minulého roka bolo Rusko podľa údajov americkej vlády štvrtým najväčším dovozcom ropných produktov do USA za Kanadou, Mexikom a Saudskou Arábiou. Na Rusko pripadalo takmer 5 % z importu týchto produktov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika