Na hlavný obsah

USA uvalili sankcie na všetkých poslancov ruskej Štátnej dumy

Mieria aj proti spoločnostiam z obranného priemyslu.

USA uvalili sankcie na všetkých poslancov ruskej Štátnej dumy
Ruskí poslanci Štátnej dumy. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zavádzajú sankcie proti ruským oligarchom, politikom a spoločnostiam z oblasti obranného priemyslu. Oznámil to vo štvrtok (24. 3.) predstaviteľ Bieleho domu. Informovali agentúry DPA a stanica CNBC.

Sankcie majú zasiahnuť aj 328 poslancov dolnej komory ruského parlamentu – Štátnej dumy.

Americké ministerstvo financií uviedlo, že sankcie proti spoločnostiam produkujúcim zbrane, ktoré Rusi použili pri napadnutí Ukrajiny, budú mať hlboký a dlhotrvajúci efekt na ruský zbrojársky priemysel a jeho dodávateľské reťazce.

„USA spolu so svojimi partnermi a spojencami útočí na srdce ruských možností financovať a viesť vojnu a páchať zverstvá na Ukrajine. Ruská duma pokračuje v podpore Putinovej invázie, obmedzuje slobodné informácie a porušuje základné ľudské práva ruských občanov,“ uviedla americká ministerka financií Janet Yellen.

Zároveň vyzvala ľudí blízkych Putinovi, aby odsúdili a zastavili túto chladnokrvnú vojnu. Informoval denník The Guardian.

Sankcie by mali mieriť aj proti výkonnému riaditeľovi najväčšej ruskej finančnej inštitúcie – banky Sberbank.

Biden v Európe

V Bruseli sa vo štvrtok koná samit Európskej rady a krajín skupiny G7. Účastníci podľa predstaviteľa Bieleho domu oznámia nové opatrenia, ktoré majú prekaziť úsilie Ruska vyhnúť sa už existujúcim sankciám.

„Naším cieľom je postupne odstrániť výhody, ktoré pre Rusko ako účastníka medzinárodného hospodárskeho poriadku vyplývali,“ uviedol americký vládny predstaviteľ. Americký prezident Joe Biden sa v Bruseli zúčastňuje na samite Európskej únie, G7 i NATO.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že Biden a európski spojenci oznámia „nové sankcie proti Rusku“ a posilnia tie doterajšie. Biden má podľa CNBC informovať aj o ďalšej americkej pomoci obyvateľom Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet