Na hlavný obsah

USA vyčlenili peniaze na pomoc Ukrajine a Európe, poskytnú 13,6 miliardy dolárov

Súčasťou sú aj peniaze pre krajiny, ktoré prijímajú najviac utečencov.

USA vyčlenili peniaze na pomoc Ukrajine a Európe, poskytnú 13,6 miliardy dolárov
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americkí zákonodarcovia sa dohodli na poskytnutí 13,6 miliardy dolárov na humanitárnu, vojenskú a ekonomickú pomoc Ukrajine a spojencom USA v Európe.

Suma je súčasťou federálneho rozpočtu na tento rok, ktorý musí Kongres prijať do konca pracovného týždňa, inak federálnym úradom hrozí výpadok financovania. Súčasťou balíka sú aj peniaze pre krajiny, ktoré prijímajú najviac ukrajinských utečencov.

Dohoda na pomocnom balíku pre Ukrajinu mala v inak politicky rozdelenom Kongrese širokú podporu zákonodarcov oboch hlavných politických strán.

Demokratický prezident Joe Biden minulý týždeň požiadal Kongres o desať miliárd dolárov, avšak zhoda medzi zákonodarcami bola v tejto veci taká bezproblémová, že sa suma postupne zvyšovala, až nakoniec dosiahla súčasnú výšku, píše agentúra AP.

Peniaze určené na pomoc Ukrajine posilnia niektoré programy Pentagonu a amerického ministerstva zahraničia, ktoré sú zamerané na poskytovanie vojenskej pomoci či ochranu proti kyberútokom. Zvýšia sa tiež dodávky potravín a podpora spojencov USA z NATO.

Pomoc s utečeneckou krízou

Asi štyri miliardy dolárov sú určené na pomoc s najväčšou európskou utečeneckou krízou od konca druhej svetovej vojny vyvolanou ruským útokom. Peniaze poputujú sčasti Ukrajine a tiež do okolitých krajín, na území ktorých mieri veľké množstvo utečencov, píše AP.

„Nemôžeme len sledovať v televízii to, čo sa deje na Ukrajine… Tento návrh reaguje na nevyprovokovanú ruskú agresívnu vojnu a na krutú inváziu na Ukrajinu,“ vyhlásila predsedníčka rozpočtového výboru Snemovne reprezentantov Rosa DeLaurová.

Peniaze pre Ukrajinu ešte musia schváliť obe komory Kongresu, pričom pomocný balík je súčasťou federálneho rozpočtu v hodnote okolo 1,5 bilióna dolárov.

Americkej federálnej vláde vypršalo financovanie vlani začiatkom októbra. Kongres odvtedy trikrát núdzovo predĺžil doterajší rozpočet, ktorý prijal v roku 2020 vtedajší republikánsky prezident Donald Trump v posledných týždňoch svojho pôsobenia v Bielom dome.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet