Na hlavný obsah

Ústredný krízový štáb schválil pracovnú skupinu na koordináciu utečencov

O poskytnutie dočasného útočiska požiadalo vyše 1 200 ľudí.

Ústredný krízový štáb schválil pracovnú skupinu na koordináciu utečencov
Na snímke minister vnútra SR a vedúci Ústredného krízového štábu Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Ústredný krízový štáb v piatok (4. 3.) schváli zriadenie nadrezortnej pracovnej skupiny, ktorá bude koordinovať činnosti súvisiace s prílevom ľudí z Ukrajiny.

„Jednotlivé rezorty delegovali svojich ľudí, aby koordinovali činnosti aj priamo z terénu na hraniciach,” uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Rezorty budú mať zástupcov aj v operačnom štábe v Sobranciach, fungovať má nonstop.

O poskytnutie dočasného útočiska požiadalo vyše 1 200 ľudí

Mikulec oznámil, že na Slovensko zatiaľ prišlo vyše 90 000 utečencov z Ukrajiny, 86 percent sú Ukrajinci a ich rodiny. „Mnohí títo ľudia našli už dočasné útočisko na Slovensku,” oznámil s tým, že od spustenia možnosti požiadať o poskytnutie dočasného útočiska využilo tento nástroj na území Slovenska vyše 1 200 ľudí, ktorí utekajú pred inváziou na Ukrajine. 

Minister ocenil pomoc Ukrajine od ľudí aj firiem. „Chcem všetkým poďakovať a požiadať, aby sledovali oficiálne stránky rezortov,“ dodal s tým, že na stránkach budú pravidelne informovať o aktuálnej situácii, budú tam tiež informácie o potrebných veciach pre utečencov.

Musíme byť schopní pomôcť každému, tvrdí

„Európska únia je spojená viac ako kedykoľvek predtým, všetci chceme pomôcť Ukrajine. Bojujú nielen za svoju slobodu, ale za slobodu nás všetkých.“ Mikulec povedal, že zatiaľ odišlo z Ukrajiny vyše milión ľudí. „Musíme byť pripravení, aby sme v spolupráci s ostatnými krajinami boli schopní pomôcť.“

„Dostávame ponuky z okolitých krajín, všetkým krajinám záleží na tom, aby sme to zvládli. Musíme byť schopní pomôcť každému,“ dodal Mikulec. Žiadosť o službu v cudzineckom vojsku na Ukrajine zatiaľ neeviduje.

Mikulec povedal, že ak niekto spochybňuje situáciu na Ukrajine je to „absolútny cynizmus a hyenizmus.“ Niektoré dezinformačné weby boli zablokované, v ďalších veciach sa podľa neho koná. „Sú stále tí, ktorí spochybňujú, čo sa deje na Ukrajine. Odkázal by som im, aby išli na hranice a porozprávali sa s ľuďmi, ktorí prišli.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko