Na hlavný obsah

Na Slovensku sa zatiaľ zamestnalo takmer 1 500 odídencov z Ukrajiny

Väčšinou pracujú na západe Slovenska.

Na Slovensku sa zatiaľ zamestnalo takmer 1 500 odídencov z Ukrajiny
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Na Slovensko prišlo z Ukrajiny doteraz viac ako 289 000 odídencov z Ukrajiny. Podľa rezortu práce začína narastať počet tých, ktorí sa chcú na Slovensku zamestnať. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 58 319 Ukrajincov, z toho 24 976 detí.

Zamestnaných na trvalý pracovný pomer je zatiaľ takmer 1 500 Ukrajincov. „Odídenci obsadzujú najčastejšie pracovné pozície vo výrobe ako skladníci, v cestovnom ruchu, ako pomocníci v kuchyni alebo upratovačky,“ uviedol v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Andrej Bálint. Najviac Ukrajincov sa podarilo zamestnať na západnom Slovensku.

„Minister práce vyvracia dezinformácie o tom, že by Ukrajinci mali kradnúť a brať pracovné príležitosti Slovákom, pretože tých takmer 1 500 pracovných pozícií, ktoré obsadili Ukrajinci, sú na Slovensku dlhodobo neobsadené,“ doplnil Bálint.

Ďalšia pomoc pre Ukrajincov

Rezort práce zároveň predstavil aj ďalšiu pomoc pre odídencov z Ukrajiny, a to vo forme individuálneho poradenstva na úrade práce. Tým by sa malo vytvoriť približne 260 pracovných miest aj pre Slovákov.

„Časť ľudí, ktorých budeme najímať, budú komunikační pracovníci. Môžu to byť aj Ukrajinci, ktorí vedia po slovensky, aby pomohli svojim kolegom vypísať potrebné podklady, prihlásiť sa na výberové konania do zamestnania či vybrať si z kurzov, ktoré môžu zvýšiť ich kvalifikáciu,“ vysvetlil Krajniak.

Ministerstvo pripravuje aj druhý projekt. Má pomôcť ukrajinským odídencom začleniť sa do práce na Slovensku a pozostáva zo štyroch rôznych osí. Prioritou je vzdelávanie odídencov, podpora mobility či dobrovoľnícke činnosti. V neposlednom rade bude projekt riešiť i zapracovanie u slovenských zamestnávateľov. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál