Na hlavný obsah

Utečeneckú krízu komplikuje koronavírus

Ochorenie potvrdili u viacerých utečencov.

Utečeneckú krízu komplikuje COVID-19. Vírus potvrdili aj u sedemnástich utečencov zo 40-člennej skupiny, ktorí prešli cez hraničný priechod v Ubli a ktorých ubytovali na Orave v rámci charitatívnej pomoci.

Aj v Charitnom domove v Dolnom Smokovci prijali utečencov a i medzi nimi našli infikovaných.

Toto charitatívne zariadenie v Dolnom Smokovci je do odvolania uzavreté.

Humanitárnu krízu a presun utečencov komplikuje koronavírus. V Charitnom dome v Dolnom Smokovci pozitívne otestovali 6 ukrajinských občanov. Ďalší sú v karanténe.

„Šiestich ľudí máme pozitívnych, pri testovaní uvidíme čo bude, ale veríme tomu, že sme to zachytili,“ hovorí Oľga Potočková, riaditeľka Domu Charitas v Spišskom Štiavniku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V uzavretej „ bubline“ je 23 mamičiek a 53 detí. Najmenšie bábätko má len dva mesiace.

„Máme problém. Máme tu covidových, máme tu svrab, máme tu detské choroby. Mali sme tu aj pani doktorku, ktorá všetky deti vyšetrila,“ vysvetľuje Helena Katonová, manažérka Charitného domova v Dolnom Smokovci.

Lekárka však netušila, ako a na koho má predpísať recept ani ako je to s prípadnou hospitalizáciou.

„Nemocnica v Poprade je, samozrejme, pripravená poskytnúť neodkladnú zdravotnú starostlivosti. Pokiaľ ide o preplácanie ich liečby, budeme sa riadiť pokynmi ministerstva zdravotníctva,“ povedala Sylvia Galajda, hovorkyňa Nemocnice Poprad.

„Tieto finančné prostriedky budú uhrádzané zo štátneho rozpočtu,“ ozrejmila Zuzana Eliášová, hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

„Je to pre nich ťažké. Utekajú, nevedia kam, kedy sa vrátia, ako dlho to bude trvať. Nevedia sa dovolať rodinám, svojim mužom, synom,“ hovorí Potočková.

Väčšina utečencov však pobyt na Slovensku považuje za dočasný a veria , že sa o pár dní budú môcť vrátiť domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko