Na hlavný obsah

Útok nožom vo vlaku vyšetrujú Nemci ako možný terorizmus

Na stole sú indície pre islamistické pozadie činu.

Útok nožom vo vlaku vyšetrujú Nemci ako možný terorizmus
Na archívnej snímke zo 6. novembra 2021 nemecký rýchlovlak ICE stojí v stanici Seubersdorf v Bavorsku. Foto: TASR/AP

Viac ako štyri mesiace po útoku Sýrčana nožom na cestujúcich v rýchlovlaku ICE v Bavorsku spolková prokuratúra potvrdila, že skutok pravdepodobne mal islamistické pozadie a že začína vyšetrovanie možného činu islamistického terorizmu.

Pre osobitný význam prípadu prevzal vyšetrovanie generálny prokurátor, povedal v pondelok (21. 3.) agentúre DPA hovorca najvyššieho spolkového zastupiteľstva v Karlsruhe.

Podľa hovorcu existujú „závažné indície“ pre islamistické pozadie činu. Podľa informácií agentúry DPA sa vyšetrovatelia domnievajú, že 27-ročný muž odmieta západné liberálno-demokratické štátne a spoločenské zriadenie spolkovej republiky.

Pohŕda vraj všetkými Nemcami a chce spoločne s ostatnými pravovernými moslimami žiť v štáte usporiadanom podľa práva šaría. Vyplynulo to okrem iného z výpovedí svedkov, ktorí sa poznali s podozrivým.

Okrem toho uňho vyšetrovatelia našli propagandistický materiál teroristickej organizácie Islamský štát (IS) s výzvami na atentáty.

Podozrivý, ktorý podľa skoršieho vyjadrenia úradov možno trpel paranoidnou schizofréniou, sa do Nemecka dostal v roku 2014. Podľa vyšetrovateľov deň pred udalosťou prišiel o prácu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet