Na hlavný obsah

V Brazílii potvrdili dva prípady možného nového variantu koronavírusu

Niektoré médiá ho označujú ako deltakron.

V Brazílii potvrdili dva prípady možného nového variantu koronavírusu
Očkovanie proti covidu v brazílskom Sao Paulo. Foto: asia.nikkei.com

V Brazílii sa potvrdili prvé dva prípady možného nového variantu koronavírusu, ktorý je zrejme kombináciou delty a omikronu. Niektoré médiá ho nazvali deltakron. Informovala o tom v utorok (16. 3.) agentúra EFE s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už minulý týždeň uviedla, že sa vo Francúzsku, Holandsku a Dánsku objavilo niekoľko prípadov novej kombinácie koronavírusu, avšak experti ju zatiaľ nijako nepomenovali. Deltakron je iba neoficiálne označenie.

Brazílsky minister zdravotníctva Marcelo Queiroga v utorok novinárom povedal, že prvé dva prípady kombinácie delty a omikronu sa objavili na severe Brazílie v amazonských štátoch Pará a Amapá, ktoré susedia so Surinamom a Francúzskou Guayanou.

Nie je dôvod na paniku

Podľa Queirogu sa však zatiaľ netreba znepokojovať. Miestne úrady situáciu pozorne sledujú. Minister tiež uviedol, že netreba meniť nič na uvoľňovaní protikoronavírusových opatrení. Prísne reštrikcie zavedené pre šírenie covidu už takmer v celej Brazílii zrušili, uviedla EFE.

Podľa britského denníka The Guardian sa variant prezývaný médiami deltakron objavil tento rok v niektorých francúzskych regiónoch, v Spojených štátoch a asi tri desiatky prípadov zaznamenali v Spojenom kráľovstve.

Americká epidemiologička Maria van Kerkhoveová, ktorá pôsobí vo WHO, minulý týždeň uviedla, že počet takýchto prípadov je zatiaľ veľmi nízky.

Taktiež William Lee z kalifornského laboratória Helix sa domnieva, že nová kombinácia sa zrejme nerozvinie v nový variant, ktorý by dostal od WHO meno podľa ďalšieho písmena gréckej abecedy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet