Na hlavný obsah

V černobyľskej elektrárni zastavili opravy a údržbu pre únavu pracovníkov

V službe sú už takmer 3 týždne.

V černobyľskej elektrárni zastavili opravy a údržbu pre únavu pracovníkov
Na archívnej snímke kryt betónového sarkofágu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ. Foto: TASR/AP

Pracovníci Černobyľskej jadrovej elektrárne sú natoľko vyčerpaní, že prestali vykonávať opravy a údržbu zariadenia súvisiaceho s bezpečnosťou, oznámila v nedeľu (13. 3.) Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). O jej vyjadrení informovali televízie CNN a BBC.

Celkovo 211 technikov a pracovníkov bezpečnostnej služby je v službe takmer tri týždne, pretože od vstupu ruských síl do elektrárne počas prvého dňa invázie na Ukrajinu (24. februára) sa v závode nevystriedali pracovné zmeny, uviedla MAAE s odvolaním sa na ukrajinský regulačný úrad.

Ten dozornú agentúru OSN tiež informoval, že zamestnanci elektrárne už nevykonávajú opravy a údržbu, čoho „dôvodom je sčasti ich fyzická a psychická únava po takmer trojtýždňovej nepretržitej práci“.

„Regulačný úrad nekomunikuje priamo so zamestnancami, ale dostáva informácie od manažmentu jadrovej elektrárne mimo závodu,“ dodala MAAE.

Ochrana elektrární si vyžaduje súhlas oboch strán konfliktu

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi uviedol, že čoraz horšia situácia pracovníkov elektrárne i pretrvávajúce problémy s komunikáciou zvyšujú naliehavosť iniciatívy MAAE zameranej na zaistenie bezpečnosti ukrajinských jadrových elektrární.

Grossi podľa vyhlásenia predložil návrh opatrení, ktoré by umožnili agentúre poskytovať technickú a inú podporu pre bezpečnú prevádzku všetkých nukleárnych zariadení na Ukrajine. O iniciatíve už hovoril s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom a šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

„Nemôžeme si dovoliť stratiť viac času,“ uviedol Grossi s tým, že MAAE je pripravená konať okamžite, navrhovaný rámec podpory si však vyžaduje súhlas strán konfliktu.

Ukrajinskí predstavitelia v nedeľu (13. 3.) oznámili obnovenie dodávky elektriny do vyradenej černobyľskej elektrárne, ktorá bola prerušená v stredu (9. 3.), hoci MAAE vtedy uviedla, že to „nemá žiadny kľúčový vplyv na bezpečnosť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet