Na hlavný obsah

V Číne sa zrútilo lietadlo so 132 pasažiermi

Vlastní ho spoločnosť China Eastern Airlines.

V Číne sa zrútilo lietadlo so 132 pasažiermi
Ilustračné foto - Číňania sa pozerajú na vzlietajúce lietadlo na dráhe. Foto: TASR/AP

Lietadlo spoločnosti China Eastern Airlines so 132 pasažiermi na palube v pondelok (21. 3.) havarovalo v horách na juhu Číny. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá.

Príčiny nehody ani počet obetí nie sú známe. Záchranári ale uviedli, že na mieste nenašli žiadne stopy po preživších.

Čínske médiá pôvodne uvádzali, že v lietadle bolo v čase nešťastia 133 ľudí. Neskôr počet o jednu osobu znížili a oznámili, že na palube sa nachádzalo 132 cestujúcich a deväť členov posádky.

Čínska štátna televízia uviedla, že lietadlo smerovalo z mesta Kchun-ming do Kantónu. V Čuangskej autonómnej oblasti Kuang-si malo nehodu, ktorá spôsobila požiar na horskom svahu.

https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1505824981950816259

Podľa agentúry Reuters išlo o šesť rokov starý Boeing 737-800. Stroj, ktorý odštartoval o 13.11 h miestneho času (6.11 h SEČ), po 14.20 h miestneho času (7.20 h SEČ) strácal rýchlosť a následne začal prudko klesať. Nad mestom Wu-čou s lietadlom stratili kontakt. Na miesto sa vydali záchranári.

Vysoká bezpečnosť leteckej dopravy

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval vyšetrovateľov, aby čo najskôr zistili príčinu nehody a zabezpečili absolútnu bezpečnosť letovej prevádzky.

Čína patrí v posledných rokoch v bezpečnosti leteckej dopravy k najlepším na svete, píše agentúra Reuters. Posledná smrteľná nehoda civilného tryskového lietadla sa tam stala v roku 2010.

Vtedy za zlej viditeľnosti havarovalo lietadlo spoločnosti Henan Airlines, keď sa blížilo k letisku v I-čchune. Z 96 ľudí na palube 44 zahynulo.

Spoločnosť China Eastern Airlines patrí medzi trojicu najväčších čínskych aerolínií. Lieta na mnohých domácich i medzinárodných trasách a obsluhuje 248 rôznych destinácií, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet