Na hlavný obsah

V čom sa blokáda Mariupolu líši od Leningradu? Pýta sa Zelenskyj Rusov

Na svet apeloval, aby Rusko označil ako teroristický štát.

V čom sa blokáda Mariupolu líši od Leningradu? Pýta sa Zelenskyj Rusov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas videopríhovoru. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom poslednom nočnom prejave obrátil na Rusov a vyzval ich, aby sa zamysleli nad tým, či sa súčasná ruská blokáda ukrajinského Mariupolu líši od obliehania Leningradu vojakmi nacistického Nemecka počas druhej svetovej vojny.

Na svet apeloval, aby Rusko označil ako teroristický štát, uviedla agentúra Ukrinform.

„Pri blokáde Mariupolu ruské letectvo zámerne zvrhlo vysoko výkonnú bombu na Činoherné divadlo v centre mesta. Pred ostreľovaním sa tam ukrývali stovky ľudí. Budovu zničili. Počet zosnulých zatiaľ nie je známy,“ uviedol podľa agentúry Interfax-Ukrajina Zelenskyj s odvolaním sa na stredajší (16. 3.) útok v prístavnom meste na juhovýchode krajiny.

Prihovoril sa im v ruštine

Podľa zástupcu starostu Serhija Orlova mohlo byť v divadle medzi 1 000 až 1 200 ľuďmi. Ruské ministerstvo obrany bombardovanie divadla poprelo a správu o tejto udalosti označilo za provokáciu.

Americká súkromná spoločnosť Maxar Technologies medzitým zverejnila satelitnú snímku, ktorú podľa svojich slov urobila v pondelok (14. 3.) a je na ňom vidieť pred budovou divadla namaľované obrovské slovo „deti“ v ruštine.

Zároveň sľúbila zverejniť najnovšie zábery z miesta akonáhle ich bude mať k dispozícii.

„Občania Ruska! Ako sa vaša blokáda Mariupolu líši od blokády Leningradu počas druhej svetovej vojny?“ vyhlásil vo svojom prejave Zelenskyj, ktorý podľa serveru The Guardian predniesol tieto slová v ruštine.

Vojnové zločiny Ruska nekončia, vyhlásil

Ruským vojakom sľúbil, že budú mať šancu prežiť, ak zložia zbrane. Armáda vyslaná Moskvou na Ukrajine podľa neho utrpela väčšie straty, ako predtým v Sýrii či Čečensku alebo sovietske jednotky v Afganistane.

„Vojnové zločiny Ruska nekončia. Ruská ekonomika je stále schopná udržiavať svoju vojenskú mašinériu. Preto sú potrebné nové balíky sankcií proti Rusku. Svet musí konečne oficiálne uznať, že sa Rusko stalo teroristickým štátom,“ uviedol vo svojom prejave prezident.

V súvislosti s rozhovormi medzi Ruskom a Ukrajinou za svoje priority označil ukončenie vojny, bezpečnostné záruky pre Ukrajinu, suverenitu krajiny a obnovenie jej územnej celistvosti, podotkla ruská služba stanice BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet