Na hlavný obsah

V Demänovskej Doline spoplatnili všetky parkoviská, má to znížiť záťaž na životné prostredie

Vyriešil sa tak problém nelegálneho parkovania.

V lyžiarskom stredisku v Demänovskej Doline túto zimnú sezónu spoplatnili všetky parkoviská, nielen súkromné, ale aj dve obecné pri Bielej Púti.

Na spoločnom postupe sa dohodli majitelia strediska, parkovísk, urbáru aj obce. Dôvodom spoplatnenia parkovania bolo najmä znížiť záťaž na životné prostredie a motivovať ľudí využívať inú dopravu do Jasnej.

Podľa niektorých návštevníkov je suma za parkovné v poriadku, podľa iných je to príliš veľa. „Podľa mňa je to veľa, veď vy tu v Jasnej necháte podstatne viac peňazí a ešte dať za parkovisko je dosť,“ uviedla pre televízny regionálny magazín Regina návštevníčka strediska.

Parkovať sa dá aj pri vstupe do doliny

Návštevník Demänovskej Doliny má na výber. Ak nechce za parkovné platiť, môže svoje auto nechať na bezplatnom záchytnom parkovisku pri vstupe do doliny.

Zároveň môže využiť aj bezplatnú kyvadlovú dopravu do strediska, prípadne novú službu – ekologický elektrobus. Vďaka spolupráci sa tak podarilo v Demänovskej Doline nielen vyriešiť problém nelegálneho parkovania, ale najmä odľahčiť dopravu v národnom parku.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Parkovisko je od pol siedmej do tretej. Ľudia zaplatia desať eur, to majú na celý deň. Môžu vyjsť a vojsť bez obmedzenia. Parkovisko sa naplní už o pol deviatej. Potom ich posielam inde,“ uviedol regulátor dopravy v Demänovskej Doline Vincent Vojtek.

„Na celý deň si myslím, že je to v pohode,“ uviedol návštevník. „Je to pre obec, tak je to v poriadku,“ dodal ďalší návštevník v ankete.

Parkovanie pri lanovke

„V iných strediskách je to bezplatne v rámci služby, čo sa týka lyžovania. Takže suma je možno adekvátna, možno nie, ťažko povedať,“ myslí si návštevník strediska.

„Láka ich blízkosť parkovacích miest pri lanovke, odvíja sa to najmä podľa počasia. Aj podľa toho, kto má kedy a aké prázdniny. Väčšinou je to však plné,“ dodal inšpektor verejného poriadku v Demänovskej Doline Jozef Janík.

„Stávalo sa, že parkovali aj na križovatke, ale keď ich človek upozornil, tak išli na svoje miesta. Mojou úlohou je nielen vyberať parkovné, ale aj zamedziť, aby nechodili parkovať hore na cestu,“ povedal Vojtek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny