Na hlavný obsah

V Gabčíkove ubytovali stovky ľudí z Ukrajiny

Prišli bez peňazí aj kontaktov.

Do Gabčíkova priviezli 300 ľudí z Ukrajiny. Do ubytovne, ktorá slúžila migrantom už pred siedmimi rokmi, vozia autobusy denne ľudí z hraníc. Majú zabezpečenú stravu aj zdravotnú starostlivosť.

Z robotníckej ubytovne je opäť po rokoch útočisko pre utečencov. Priamo z ukrajinských hraníc sem vozia tých, ktorí na Slovensku ani v okolí nemajú žiadne zázemie. Prišli bez peňazí aj kontaktov.

„Prišli sme štyri ženy s devätnástimi malými deťmi. Nechcem sa vrátiť domov, chcem, aby nám našli normálne ubytovanie a dali robotu,“ uviedla utečenka z Ukrajiny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:


Za necelý týždeň ubytovali v Gabčíkove stovky ľudí z Ukrajiny. Väčšina už odišla ďalej do iných krajín. Boli to zväčša študenti či matky s deťmi. Aktuálne tu zostalo 260 ľudí, z toho 200 detí a 60 žien.

„Ministerstvo vnútra zabezpečuje celodenné stravovanie aj ubytovanie pre všetkých. Nemusia hradiť nič, všetko majú bezplatne,“ uviedla riaditeľka účelového zariadenia STU v Gabčíkove Klára Ševčíková.

Ukrajinské rodiny tu navštevuje cudzinecká polícia, migračný úrad aj sociálne pracovníčky, ktoré sa im snažia pomôcť. Fungujú ako v bežnej ubytovni. Môžu sa prejsť do mesta a kedykoľvek odísť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko