Na hlavný obsah

V Košiciach využívajú centrum pre pacientov z Ukrajiny

Denne príde do 20 pacientov.

Zdravotnícke centrum pre Ukrajincov košickej univerzitnej nemocnice začínajú využívať čoraz intenzívnejšie. Zriadili ho pred dvoma týždňami. Vyšší nápor zaznamenali v posledných dňoch – pomohli už zhruba stovke pacientov.

Pani Tetiana prišla s dcérou a vnučkou z Kyjeva do Košíc pred dvoma dňami. V Ľvove jej odstraňovali znamienko, no stehy jej musia vybrať už v košickej univerzitnej nemocnici.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Prišli sme z Kyjeva. U nás nastala strašná bieda. Ruský okupanti nás napadli. U nás zahynulo už viac ako 108 detí. V Mariupole už zahynulo okolo tri tisíc obyvateľov a stále tam padajú bomby. Na Černihiv padli včera aj fosforové bomby, ktoré teraz spaľujú všetko živé, vrátane ľudí,“ povedala utečenka Tetiana.

„Ukrajina v súčasnosti chráni všetky krajiny Európy. Ak teraz my nezastavíme Putina a všetky boje, tak pôjde ďalej do Európy,“ dodala.

Pacientom sa venujú prevažne ukrajinskí lekári a sestričky.

„Priemerne máme tak 15 až 20 pacientov denne, prichádzajú s rôznymi ťažkosťami. Sú to predpisy receptov chronickej medikácie či nejaké nové komplikácie zdravotných stavov, ktoré vznikli počas transportu, prevozu z Ukrajiny,“ skonštatovala vedúca Ukraine Care Center Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Oksana Bazel-Slafkovská.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny