Na hlavný obsah

V kryte pod divadlom v Mariupole zostalo viac ako 1 300 ľudí

Informácie o nich zatiaľ nie sú.

V kryte pod divadlom v Mariupole zostalo viac ako 1 300 ľudí
Na ilustračnej snímke mariupolské divadlo zničené po ruskom bombardovaní. Foto: TASR/AP

Stále viac ako 1 300 ľudí zostáva v kryte pod troskami rozbombardovaného mariupolského divadla, o ich osude sa nevie, uviedla v piatok (18. 3.) ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová podľa agentúry Ukrinform.

Informácie v piatok potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Záchranným prácam podľa neho bráni neustále ruské ostreľovanie.

Z krytu pod divadlom, ktoré v stredu (16. 3.) zasiahla ruská bomba, sa podľa doterajších správ podarilo zachrániť 130 preživších.

„Momentálne vieme, že sa 130 ľudí podarilo vyviesť, ale podľa našich údajov je tam ešte viac ako 1 300 ľudí, ktorí sa nachádzajú v podzemných priestoroch, v kryte. Modlíme sa za to, aby všetci žili, ale v tejto chvíli o nich nemáme žiadne informácie,“ povedala Denisovová. Záchranné práce podľa nej pokračujú, ale podrobnosti nie sú doteraz známe.

Podľa stredajšieho vyjadrenia zástupcu mariupolského starostu Serhija Orlova mohlo byť vo chvíli útoku v kryte pod divadlom medzi 1 000 až 1 200 ľudí.

Poškodených je podľa ombudsmanky v Mariupole asi 70 percent domov, a to vypovedá o veľkom počte obetí v tomto prístavnom meste na brehoch Azovského mora, v ktorom pred vojnou žilo 430 000 ľudí.

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že ruské vojská a proruskí separatisti ďalej „utiahli slučku“ obkľúčenia okolo mesta, ktoré má strategický význam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet