Na hlavný obsah

V Litve spustili iniciatívu, ktorou chcú Rusom povedať pravdu o Putinovej vojne na Ukrajine

Nesie názov "Zavolaj do Ruska".

V Litve spustili iniciatívu, ktorou chcú Rusom povedať pravdu o Putinovej vojne na Ukrajine
Pohľad na hlavné námestie v Charkove po ostreľovaní miestnej radnice. Foto: TASR/AP

Skupina Litovčanov spustila v utorok (8. 3.) kampaň, ktorou povzbudzujú Rusov žijúcich v zahraničí, aby zatelefonovali 40 miliónom rodákov doma a porozprávali sa s nimi o tom, čo sa deje na Ukrajine. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Aktivisti z kampane dúfajú, že priamy kontakt preklenie rétoriku v prokremeľských médiách a zmení myslenie bežných Rusov tak, že to nakoniec bude viesť ku koncu konfliktu na Ukrajine.

Iniciatíva nazvaná „Zavolaj do Ruska“ má vytvorenú databázu 40 miliónov náhodne vybratých ruských telefónnych čísel. Vždy, keď užívateľ klikne na webovú stránku kampane, objaví sa mu nové telefónne číslo.

Jeden zo zakladateľov kampane Paulius Senuta povedal, že sa rozprával s troma ľuďmi, ktorých pozná v Moskve, a rozhovory boli „veľmi ťažké“.

„Títo ľudia sú v úplne inom informačnom priestore a majú radikálne odlišné názory,“ vysvetlil marketingový špecialista Senuta. „Niekedy sa zdalo, že pochádzame z úplne iných planét,“ dodal.

Webová stránka ponúka volajúcim aj rady. Odporúča, aby sa volajúci neuchyľovali k „nadávaniu“ alebo „urážaniu“, a žiada ich, aby boli ochotní vypočuť si odlišný názor osoby, ktorej telefonujú.

„Žiadame ľudí, aby sa zdržali slovných konfliktov a snažili sa vysvetliť, kto má pravdu a kto sa mýli,“ povedal Senuta. „Žiadame ľudí, aby rozprávali o tragickom ľudskom utrpení, umierajúcich ľuďoch, ženách, ktoré boli nútené rodiť na staniciach metra,“ doplnil.

Ľudská tragédia „je niečo, na čom sa, dúfajme, všetci zhodujeme, nech žijeme v ktorejkoľvek krajine“, uzavrel Senuta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet