Na hlavný obsah

V mešite v obliehanom Mariupole sa skrýva 86 Turkov vrátane 34 detí

Prímorské mesto ostreľujú Rusi.

V mešite v obliehanom Mariupole sa skrýva 86 Turkov vrátane 34 detí
Ruské tanky v uliciach ukrajinského Mariupolu. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci podľa ukrajinského ministerstva zahraničia citovaného agentúrou Reuters ostreľujú mešitu v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny.

V objekte je aj skupina 86 tureckých občanov vrátane 34 detí, napísala v sobotu (12. 3.) agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinské veľvyslanectvo v Turecku. Informácie nie je zatiaľ možné nezávisle overiť.

Hovorkyňa veľvyslanectva s odvolaním sa na správy od starostu Mariupolu uviedla, že tureckí občania sa ukryli v mešite spolu s ďalšími ľuďmi, ktorí hľadajú útočisko pred ostreľovaním prístavného mesta pri Azovskom mori. Podľa nej sú v Mariupole „naozaj veľké komunikačné problémy a nie je možnosť sa k nim dostať“.

Civilisti v meste s predvojnovou populáciou 400 000 ľudí sú v mrazivých teplotách uväznení už viac ako týždeň bez jedla, vody, tepla a elektriny. Pokusy o uzavretie prímeria, ktoré by im umožnilo odísť, opakovane zlyhali.

Tureckí predstavitelia na žiadosť o komentár nereagovali. Minister zahraničia Mevlüt Čavušoglu v sobotu uviedol, že Turecko evakuovalo z Ukrajiny takmer 14 000 svojich občanov. Ankara sa doteraz odmieta pripojiť k západným sankciám proti Rusku a snaží sa vystupovať v úlohe prostredníka medzi Kyjevom a Moskvou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet