Na hlavný obsah

V meste Ochtyrka ruské delostrelectvo pravdepodobne zabilo 70 ukrajinských vojakov

Straty utrpeli aj Rusi.

V meste Ochtyrka ruské delostrelectvo pravdepodobne zabilo 70 ukrajinských vojakov
Ukrajinský vojak beží so zbraňou v ruke v Kyjeve. Foto: TASR/AP

V meste Ochtyrka, ktoré leží medzi Kyjevom a Charkovom, pravdepodobne ruské delostrelectvo zabilo 70 ukrajinských vojakov. Informoval o tom v noci na utorok (1. 3.) šéf Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. Straty podľa neho utrpeli tiež Rusi.

„Nepriateľské delostrelectvo zasiahlo vojenskú jednotku. Telá sú stále vynášané spod trosiek. Pracujú záchranári a dobrovoľníci. Je veľa mŕtvych. Na cintoríne sa teraz pripravujú miesta pre 70 mŕtvych ukrajinských bojovníkov,“ napísal Žyvyckyj na sociálnej sieti, kde tiež zverejnil snímky silne poškodenej budovy.

Šéf Sumskej oblasti ďalej uviedol, že straty utrpela aj ruská armáda. „Po meste bolo veľa tiel Rusov, zbierame ich. Pracovníci Červeného kríža ich odvážajú,“ dodal.

Bombardovanie mesta Ochtyrka

Starosta mesta Pavlo Kuzmenko v pondelok (28. 2.) uviedol, že ruská armáda opakovane bombardovala Ochtyrku vákuovými bombami, ktoré sú považované za najsilnejšie nejadrové zbrane na svete. Podľa neho bola bomba zhodená na sklad ropných palív, ktorý následne zachvátil silný požiar. Tvrdenie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Explózia vákuovej bomby má za následok rozsiahlu devastáciu. V prvej fáze výbuchu sa otvorí v určenej výške kontajner a vypustí palivový mrak, ktorý sa zmieša s kyslíkom. Druhá nálož zapáli mrak, ktorý môže následne pohltiť objekty či budovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet