Na hlavný obsah

V meste pri Černobyle protestovali proti ruskej okupácii

Žijú tam členovia personálu, ktorý prevádzkoval jadrovú elektráreň.

Obyvatelia mesta Slavutyč blízko bývalej jadrovej elektrárne Černobyľ na Ukrajine protestovali v sobotu (26. 3.) proti ruskej okupácii. Informovala o tom agentúra DPA.

Demonštranti rozvinuli veľkú ukrajinskú vlajku, pričom skandovali „Slavutyč je Ukrajina“ a „Sláva Ukrajine“. Vojenská správa Kyjevskej oblasti uviedla, že ruskí vojaci strieľali do vzduchu s cieľom rozohnať protestujúcich ľudí.

V meste Slavutyč žijú členovia personálu, ktorý predtým prevádzkoval jadrovú elektráreň v Černobyle a v súčasnosti dohliada na odstavené zariadenie, pripomína DPA. Uzavretá zóna v okolí černobylskej elektrárne je obsadená ruskými jednotkami od prvého dňa vojny.

Ruské sily teraz prenikli aj do mesta Slavutyč a obsadili tamojšiu nemocnicu. Napísal to na sociálnej sieti telegram šéf vojenskej správy Kyjevskej oblasti Oleksandr Pavljuk.

Humanitárne koridory

K proukrajinským demonštráciám dochádza aj v ruskými jednotkami obsadených mestách na juhu Ukrajiny, pripomína DPA.

Na sobotu medzitým zriadili desať humanitárnych koridorov na umožnenie úteku civilistov z oblastí, kde prebiehajú mimoriadne ťažké boje.

Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v Kyjeve. Humanitárne koridory sa nachádzajú v okolí metropoly Kyjev a v Luhanskej oblasti na východe krajiny.

Zo zničeného prístavného mesta Mariupol neprebieha centralizovaná evakuácia autobusmi, povedala Vereščuková podľa agentúry Unian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet