Na hlavný obsah

V Nemecku protestovali tisíce ľudí proti vojne na Ukrajine

Vystúpila aj manželka kyjevského starostu Klička.

V Nemecku protestovali tisíce ľudí proti vojne na Ukrajine
V nemeckých mestách sa zišli tisíce ľudí, aby vyjadrili nesúhlas s vojnou na Ukrajine. Foto: ČTK

Tisíce ľudí vo viacerých nemeckých mestách opäť protestovali proti ruskej invázii na Ukrajinu. V Berlíne, kde sa konalo hudobné zhromaždenie na podporu Ukrajincov, bolo napoludnie viac ako 8 000 protestujúcich, v Hamburgu okolo 3 000.

Uviedla to agentúra DPA, podľa ktorej na koncerte v nemeckej metropole vystúpila aj manželka kyjevského starostu a bývalého profesionálneho boxera Vitalija Klička.

Solidaritu vojnou zasiahnutej krajine vyjadrili pred Brandenburskou bránou v Berlíne priaznivci kultúry. Organizátori hudobnej akcie Sound of Peace očakávali zhruba 20 000 účastníkov.

Podľa polície bolo na poludnie na mieste asi 8 000 ľudí. Medzi vystupujúcimi boli okrem iného rocker Marius Müller-Westernhagen, huslista nemecko-amerického pôvodu David Garrett, populárny hudobník Peter Maffay alebo speváčka Sarah Connorová.

Chcú čo najrýchlejšie ukončenie vojny

Na koncerte prehovorila aj zaspievala speváčka Natalija Kličková, ktorá poďakovala za medzinárodnú podporu. „To, čo sa teraz deje s mojou krajinou, je strašné. Dôležité je, že sa tu schádzajú davy ľudí. Je dôležité vidieť, že celý svet stojí za Ukrajinou,“ uviedla Kličková.

Dodala, že jej ide o čo najrýchlejšie ukončenie vojny. „Keď budeme súdržní a všetci sa tomu postavíme, dosiahneme to. Ukrajina v súčasnosti bojuje za všetkých a za mier na celom svete,“ odkázala účastníkom hudobného vystúpenia. Kličková potom predstavila a zaspievala novú pieseň, ktorú zložila pre Ukrajinu.

Niekoľko tisíc ľudí v nedeľu (20. 3.) protestovalo tiež v Hamburgu. Organizátori popoludní očakávali zhruba 5 000 účastníkov, polícia na začiatku uviedla, že na mieste je asi 3 000 ľudí.

Vo Frankfurte nad Mohanom sa podľa policajtov zišlo asi 600 až 700 demonštrantov, čo je výrazne menej, ako sa očakávalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet