Na hlavný obsah

V nemocnici Bory má pracovať 320 lekárov a 440 zdravotných sestier

Konkurencia zvýši kvalitu zdravotnej starostlivosti, tvrdí analytik.

V nemocnici Bory má pracovať  320 lekárov a 440 zdravotných sestier
Nemocnica Bory. Foto: RTVS

Nemocnica Bory, ktorú v Bratislave stavia finančná skupina Penta, je takmer z troch štvrtín dokončená. Ročne v nej budú pripravení na 35 000 hospitalizácií a 350 000 ambulantných vyšetrení.

Podľa zdravotníckeho analytika môže zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Otáznikom ostáva, odkiaľ nemocnica zoženie personál.

V nemocnici má pracovať 1 400 ľudí, z toho 320 lekárov a 440 sestier. Investori veria, že prilákajú zdravotníkov zo zahraničia. Nábory chcú robiť aj na Slovensku. Analytik si myslí, že väčšinu personálu preberú okolitým nemocniciam.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Niektoré nemocnice môžu prísť krátkodobo k nejakému úbytku zdravotného personálu, ale myslím si, že pre dobro pacienta je to dobrý krok, keďže táto súťaž a konkurencia môže zvýšiť kvalitu služieb a kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil zdravotný analytik Dušan Zachar.

Nemocnica Bory má mať 14 operačných sál. Podľa analytika odľahčí okolité nemocnice, čím sa znížia čakacie lehoty na zákroky. Liečiť by sa v nej mali poistenci Unionu aj Dôvery.

Od Všeobecnej zdravotnej poisťovne definitívne rozhodnutie nepadlo. Ani od jej jediného akcionára, ministerstva zdravotníctva.

Spoločnosť Penta trvá na tom, že nemocnica nie je na predaj. Chce ju mať v sieti spolu s ďalšími 17 nemocnicami. Skolaudovaná by mala byť koncom tohto roka, v marci 2023 ju plánujú otvoriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko