Na hlavný obsah

V Nórsku sa začali cvičenia jednotiek NATO, boli dlhodobo plánované

Uskutočňujú sa stovky kilometrov od hraníc s Ruskom.

V Nórsku sa začali cvičenia jednotiek NATO, boli dlhodobo plánované
Ilustračné foto - tank počas cvičenia jednotiek NATO v Nórsku. Foto: TASR/AP

Rozsiahle vojenské cvičenia s účasťou 30 000 vojakov NATO a partnerských krajín sa začali v pondelok (14. 3.) v Nórsku. Cvičenia s názvom Cold Response (Studená odpoveď) 2022 boli plánované už dávno pred tým, ako Rusko začalo (24. 2.) vojenskú inváziu na Ukrajinu, píše agentúra AFP. Cvičenia potrvajú do 1. apríla.

Nórsky generál Yngve Odlo, ktorý je zodpovedný za tieto cvičenia, povedal, že manévre majú obranný charakter. „Nie je to vojenská operácia s útočným zámerom,“ uviedol.

Raz za dva roky

Cvičenia Cold Response sa v Nórsku, ktoré je členskou krajinou NATO, konajú raz za dva roky, uvádza NATO v tlačovej správe zverejnenej 7. marca na svojej oficiálnej webovej stránke.

Manévre sa uskutočňujú na území Nórska vrátane oblasti za polárnym kruhom a zahŕňajú nácvik námorných, vzdušných i pozemných operácií v studených poveternostných podmienkach.

Uskutočňujú sa vo vzdialenosti niekoľko stoviek kilometrov od hraníc Nórska s Ruskom. Moskva však podľa AFP odmietla výzvu NATO, aby na tieto cvičenia vyslala pozorovateľov.

„Akékoľvek zhromažďovanie vojenských kapacít NATO v blízkosti hraníc Ruska k posilňovaniu bezpečnosti v tomto regióne nepomáha,“ uviedlo minulý týždeň vo vyhlásení ruské veľvyslanectvo v Nórsku.

Na cvičeniach sa podľa AFP zúčastňujú aj Fínsko a Švédsko, ktoré nie sú členmi NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet