Na hlavný obsah

V novom rozpočte počíta Biden s rekordnými výdavkami na obranu USA

Návrh zahŕňa aj ďalšiu pomoc Ukrajine.

V novom rozpočte počíta Biden s rekordnými výdavkami na obranu USA
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vo svojom návrhu rozpočtu na ďalší fiškálny rok požaduje približne 4-percentné zvýšenie výdavkov na obranu na rekordných 813 miliárd dolárov (zhruba 741 mld. eur).

V pondelok (28. 3.) zverejnený plán počíta aj so zvýšením platov pracovníkov ministerstva obrany a so 682 miliónmi dolárov (takmer 622 miliónov eur) pre Ukrajinu, informujú americké médiá.

Navrhovaný obranný rozpočet zhruba o 30 miliárd dolárov (vyše 27 mld. eur) prevyšuje objem peňazí vyčlenený na aktuálny fiškálny rok, ktorý sa končí na konci septembra.

Vlani pritom Kongres vyčlenil na fungovanie ozbrojených síl asi o 30 miliárd dolárov viac ako v predchádzajúcom zákone o financovaní obrany. Web Politico však poznamenáva, že pri započítaní inflácie by nový Bidenov plán znamenal medziročný nárast len o 1,5 percenta.

Ruská agresia mobilizuje

Podľa agentúry Reuters invázia ruských vojsk na Ukrajine vyústila vo volanie zástupcov oboch veľkých politických strán v USA po posilnení obranných výdavkov.

Bidenova administratíva tvrdí, že jej plán odráža snahu čeliť hrozbám, ako je počínanie Ruska alebo rastúce riziko kybernetických útokov. 

Denník The New York Times uvádza, že sklamaní by mohli byť mnohí členovia progresívneho tábora v Kongrese, ktorí dlhodobo presadzujú väčší dôraz na vnútropolitické otázky.

Okrem toho prezident Biden sám upozorňoval na vysoké vojenské výdavky USA, keď vlani vysvetľoval rozhodnutie ukončiť misiu v Afganistane.

Pomoc pre Ukrajinu

Vojna na Ukrajine však vyvoláva snahy zvyšovať obranné rozpočty naprieč štátmi Severoatlantickej aliancie. Nový plán Washingtonu okrem iného žiada bezmála 7 miliárd dolárov (takmer 6,4 mld. eur na podporu vojenských operácií v Európe.

Samotnej Ukrajine by potom priniesol ďalších 682 miliónov. Peniaze by vraj krajine pomohli „postaviť sa proti škodlivému ruskému vplyvu a uspokojiť potreby spojené s bezpečnosťou a energiami. A tiež s otázkami kyberbezpečnosti, dezinformáciami, makroekonomickou stabilizáciou a odolnosťou občianskej spoločnosti“.

Biden okrem toho navrhuje zvýšiť platy uniformovaných aj civilných pracovníkov Pentagónu o 4,6 %. A tiež modernizovať jadrové sily USA alebo zvýšiť investície do rozvoja tzv. hypersonických zbraní.

Podľa Reuters by z rozpočtu ťažili najväčší americkí dodávatelia vojenskej techniky. Tými sú napríklad Lockheed, Raytheon Technologies, Northrop Grumman a General Dynamics. Nový plán však počíta so spomalením nákupu stíhačiek F-35.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet