Na hlavný obsah

V obci Nemecká vyhlásili mimoriadnu situáciu, hrozí tam ekologická katastrofa

Ropný odpad sa môže dostať do Hrona.

V obci Nemecká vyhlásili mimoriadnu situáciu, hrozí tam ekologická katastrofa
Gudrónové jamy v obci Nemecká. Foto: RTVS

V Nemeckej (okres Brezno) hrozí ekologická katastrofa – preliatie gudrónov do Hrona a zamorenie spodných vôd. Starosta vyhlásil v obci mimoriadnu situáciu.

Pre rastúce ceny elektriny ohlásila spoločnosť PT- CHEM odstavenie čistiarne odpadových vôd. Okrem iného čistí aj dažďovú vodu zo skládky toxických gudrónov v areáli bývalej Petrochemy Dubová.

Bývalá štátna rafinéria v Dubovej spracovávala ropu od roku 1938. Závod kedysi vyrábal mazacie a priemyselné oleje. Vedľajší produkt výroby, ropný odpad, rafinéria vyvážala do neslávne známych gudrónových jám pri obci Predajná. Ďalšie dve toxické jazerá, ostali v areáli podniku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po reťazci privatizácie, konkurzov, krachov a predajov je jednou z nástupníckych spoločností PTChem. V areáli, okrem iného, prevádzkuje čistiareň odpadových vôd. Firma však minulý týždeň ohlásila jej odstávku.

Podľa informácií RTVS mieri firma do konkurzu. Len nedoplatky za elektrinu údajne dosahujú výšku 100 000 eur a kedykoľvek môže dôjsť k odpojeniu. Situáciu komplikuje aj to, že v prípade gudrónov v Dubovej ešte nie je určená zodpovedná osoba za ich odstránenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny