Na hlavný obsah

V Poprade si pripomenuli okrúhle výročie od prvého transportu Židov

Prezidentka zdôraznila odvahu.

Od prvého transportu židovských obyvateľov zo slovenského územia do nacistických koncentračných táborov uplynulo 80 rokov.

25. marca 1942 odišlo z popradskej železničnej stanice 999 dievčat a žien do Auschwitzu. V Poprade v piatok (25. 3.) spomínali aj potomkovia obetí holokaustu.

Popradská železničná stanica je miesto, kde nasadili do dobytčieho vagóna aj Magdu Moškovičovú. Mala vtedy 24 rokov a myslela si, že ide na nútené práce. Pritom išla na takmer istú smrť do koncentračného tábora Auschwitz.

„Hovorila, že ochorela na týfus. Mala byť preradená do plynu, tam boli dve skupiny. Mangele povedal napravo alebo naľavo, ale prežila to,“ uviedla dcéra Magdy Moškovičovej Ema Koreňová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Počas druhej svetovej vojny umrelo viac ako 100 000 slovenských Židov. Ich deportácie sa diali za aktívnej účasti vojnového Slovenského štátu.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala na odvahu postaviť sa proti tomu, aby sa opakovali zločiny voči nevinným ľuďom.

„Prejavmi antisemitizmu sú aj popieranie historických faktov a bagatelizácia zločinov, napríklad aj v podobe cynického zdôvodnenia agresie Ruska proti Ukrajine takzvanou denacifikáciou,“ uviedla prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko