Na hlavný obsah

V reakcii na Putinovu agresiu ľudia v Česku poškodzujú pomníky Červenej armády

Bojovali v nej aj Ukrajinci, tvrdí historik.

V reakcii na Putinovu agresiu ľudia v Česku poškodzujú pomníky Červenej armády
Posprejovaný pomník Červenej armády v českom Kuřime. Foto: ČT24

V reakcii na ruskú agresiu na Ukrajine ľudia v Českej republike poškodzujú pomníky vojakov Červenej armády z druhej svetovej vojny. Informovala o tom spravodajská stanica ČT24.

Nápisy alebo farby ukrajinskej vlajky sa objavili v Brne a Kuřime. V Přibyslavi sa rozhodli dočasne uskladniť sochu vojaka Červenej armády do depozitára pre opakované prejavy vandalizmu.

Podľa vojenského historika Eduarda Stehlíka si však ľudia na vyjadrenie svojich názorov na Rusko vyberajú nesprávny cieľ, keďže mnohí Ukrajinci bojovali v Červenej armáde.

Pamiatky v ohrození

V Přibyslavi sa nachádza pieskovcový pamätník obetiam oboch vojen. Vojak so samopalom donedávna stál na blokovom podstavci s reliéfmi troch československých legionárov a partizánov.

Krátko po ruskom útoku ju zakryla ukrajinská vlajka – a opäť zmizla. Sochu opakovane pokrývali vlajkou. Keď mesto zabalilo sochu do ochranného obalu, ani ten nevydržal. Radnica sa obávala poškodenia pamiatky a rozhodla sa ju radšej uložiť do depozitára.

Pamätník vojakom Červenej armády v Kuřime posprejovali, ale teraz je už čistý.

Na pomník červenoarmejcov na Moravskom námestí v Brne niekto namaľoval srdce v národných farbách Ukrajiny, modrej a žltej. Zatiaľ to tak zostalo.

„Na radnici sme vyhodnotili, že ide o pokojné vyjadrenie názoru a solidarity občanov s Ukrajinou, nie je tam žiadny hanlivý nápis, preto sme srdce nechali,“ vysvetlila hovorkyňa mestskej časti Brno-stred Kateřina Dobešová.

V Červenej armáde bojovali aj Ukrajinci

Podľa vojenského historika Eduarda Stehlíka by sa Červená armáda nemala zamieňať so súčasnými ruskými vojakmi.

„Každý, kto niečo také robí, by si mal uvedomiť, že množstvo pamätníkov alebo vojnových hrobov, ktoré existujú v Ču, je venovaných vojakom Červenej armády, z ktorých veľmi podstatnú časť tvorili Ukrajinci, teda otcovia a dedovia tých, ktorí tam teraz bojujú proti ruskej agresii,“ upozornil.

„Brutálny útok Ruskej federácie na suverénnu krajinu v súvislosti s Ukrajinou do značnej miery vymaže oslobodzovaciu misiu Červenej armády, ktorá porazila nacistické Nemecko, a to nielen v našej krajine, ale aj v mnohých ďalších krajinách Európy. Bude vnímaná ako armáda agresora,“ obáva sa Stehlík.

„Ľudia majú relatívne krátku pamäť a mnohé veci postupne zmiznú a zostane len to, čo sme zažili alebo zažívame v súčasnosti,“ vysvetľuje historik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet