Na hlavný obsah

V Saudskej Arábii popravili 81 odsúdených za jediný deň

Medzi zločinmi trestancov bol aj terorizmus.

V Saudskej Arábii popravili 81 odsúdených za jediný deň
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

V Saudskej Arábii za jeden deň popravili 81 ľudí odsúdených okrem iného za vraždu či terorizmus. S odvolaním sa na ministerstvo vnútra o tom v sobotu (12. 3.) informovala saudskoarabská štátna tlačová agentúra SPA. Podľa agentúry Reuters bolo medzi popravenými sedem Jemencov a jeden Sýrčan.

„Tieto osoby odsúdili za rôzne zločiny vrátane vrážd nevinných mužov, žien a detí. Medzi trestné činy týchto osôb patrí tiež sľub vernosti zahraničným teroristickým organizáciám, ako je Islamský štát, al-Káida a (jemenskí šiitskí povstalci) Húsíovia, útoky na obyvateľov kráľovstva a cesty do oblastí regionálnych konfliktov s cieľom pripojiť sa k teroristickým organizáciám,“ oznámilo ministerstvo vnútra.

Ako ďalšie príklady zločinov uviedlo „útoky na štátnych zamestnancov a životne dôležité hospodárske objekty, zabitie príslušníkov poriadkových síl a zmrzačenie ich tiel a nastraženie nášľapných mín, ktorých cieľom boli policajné vozidlá“. Odsúdení sa tiež podľa rezortu dopustili únosu, mučenia, znásilnenia a pašovali zbrane do Saudskej Arábie.

„Obvineným bolo poskytnuté právo na obhajcu a počas súdneho procesu im garantovali všetky práva podľa saudskoarabských zákonov,“ uviedla agentúra SPA.

Posledná hromadná poprava sa v kráľovstve odohrala v januári 2016, keď prišlo o život 47 ľudí vrátane významného opozičného šiitského duchovného, ktorý organizoval demonštrácie.

V roku 2019 kráľovstvo pri hromadných popravách po celej krajine za údajné zločiny súvisiace s terorizmom sťalo 37 saudskoarabských občanov, väčšinou menšinových šiitov, pripomenula agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet