Na hlavný obsah

V šiesty deň invázie pokračujú ruské útoky na dve najväčšie ukrajinské mestá Kyjev a Charkov

V Kyjeve sa ruská armáda snaží obnoviť ofenzívu.

V šiesty deň invázie pokračujú ruské útoky na dve najväčšie ukrajinské mestá Kyjev a Charkov
Policajt hliadkuje na ceste vedúcej do centra Kyjeva. Foto: TASR/AP

Ruské útoky na dve najväčšie ukrajinské mestá Kyjev a Charkov pokračujú aj v noci na utorok (1. 3.), uviedli ukrajinskí činitelia. Podľa charkovského starostu Ihora Těrechova vyhodili ruskí vojaci do povetria trafostanice, čo spôsobilo problémy v dodávkach elektrickej energie i vody. Agentúra Unian píše o zničených horných podlažiach dvoch výškových budov.

Napätá je aj situácia v metropole, kde sa ruská armáda snaží obnoviť ofenzívu, napísal generálny štáb. Informáciu nie je možné na mieste overiť, upozorňuje agentúra DPA.

Ľudia uväznení pod troskami budov

V utorok (1. 3.) ráno ruská armáda začala raketový útok na sídlo samosprávy charkovskej oblasti v centre druhého najväčšieho ukrajinského mesta. Ostreľovaná bola budova aj priľahlé rozľahlé námestie. Podľa serveru Ukrajinska pravda najmenej dvaja ľudia pri útoku zomreli, kvôli neprehľadnej situácii na mieste sa však bilancia obetí môže zvýšiť.

„Podľa prvotných informácií boli zasiahnuté budovy charkovskej oblastnej správy, opery, filharmónie a časť rezidenčnej oblasti (väčšinou štyri až päťpodlažné obytné domy). Záchranné zložky sa kvôli ostreľovaniu nemôžu zapojiť,“ citovala agentúra Unian záchranárov.

Útok na rezidenčné oblasti a sídlo charkovskej oblastnej správy potvrdil aj jej šéf Oleh Synehubov, podľa ktorého ruskí vojaci pálili zo salvových raketometov a použili strely s plochou dráhou letu. Ruskú armádu obvinil z vojnových zločinov, píše agentúra Reuters.

Situácia v Kyjeve je napätá

„Situácia v okolí Kyjeva zostáva napätá. V Polesí (severozápadne od Kyjeva) sa nepriateľ naďalej pokúša obnoviť ofenzívu smerom k hlavnému mestu,“ uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského generálneho štábu. Americká súkromná spoločnosť Maxar Technologies v noci na utorok (1. 3.) uviedla, že k metropole mieri kolóna ruských vojenských vozidiel až 64 kilometrov dlhá.

V noci na utorok začala ruská armáda tiež útok na juhoukrajinské mesto Cherson, ktoré leží pri ústí Dnepra. Podľa agentúry Unian sa tu ukrajinskej armáde podarilo zničiť konvoj ruských vozidiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet