Na hlavný obsah

V súvislosti s vlnou utečencov z Ukrajiny vyhlásila česká vláda núdzový stav

Občania nemusia mať obavy, uisťuje Fiala.

V súvislosti s vlnou utečencov z Ukrajiny vyhlásila česká vláda núdzový stav
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Česká vláda vyhlásila v stredu (2. 3.) núdzový stav súvisiaci s vlnou utečencov z Ukrajiny. Informovali o tom české portály ako Novinky.cz a nemecká tlačová agentúra DPA.

Núdzový stav začne platiť v piatok (4. 3.), oznámil minister vnútra Vít Rakušan po zasadnutí kabinetu. Vláda tak môže prijímať opatrenia bez predchádzajúcich konzultácií v parlamente.

Česko tiež vzhľadom na inváziu Ruska na Ukrajine zvyšuje svoj rozpočet na obranu o približne miliardu českých korún (38,66 milióna eur). Premiér Petr Fiala však zdôraznil, že bezpečnosť krajiny nie je bezprostredne ohrozená.

„Chcem všetkých občanov uistiť, že nemusia mať obavy,“ povedal Fiala. „Núdzový stav je čisto z technických dôvodov, aby sme boli schopní zvládnuť príliv utečencov. Nijako sa nedotkne českých občanov,“ dodal.

Rakušan zároveň spomenul, že všetci sú z vyhlásenia núdzového stavu nervózni. „Predstavujeme si pod tým zákaz cestovania z okresu do okresu či zatvárania obchodov. Nič také nás ale teraz nečaká,“ vysvetlil a narážal tým na vyhlasovanie núdzového stavu počas pandémie koronavírusu.

Núdzový stav vyhlásila vláda na 30 dní, čo je maximum. Potom zhodnotí, či je potrebný aj ďalej, a zdôvodní to Poslaneckej snemovni i občanom, uviedol podľa Noviniek Rakušan.

Podľa ČTK Česká republika doposiaľ prijala zhruba 20 000 utečencov z Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet