Na hlavný obsah

V Záporoží vyhlásili zákaz vychádzania. Pri ostreľovaní tu zomrelo 9 ľudí

Ďalších 17 utrpelo zranenia.

Deväť ľudí prišlo o život a 17 utrpelo zranenia pri piatkovom (18. 3.) ostreľovaní okrajových častí Záporožia ležiaceho na juhovýchode Ukrajiny. Uviedla to televízia Sky News, podľa ktorej o tom v sobotu (19. 3.) informoval zástupca starostu tohto priemyselného mesta Anatolij Kurtjev.

Ďalej uviedol, že ruské jednotky nasadili v posledných dňoch do útokov na Záporožie mínomety, tanky, vrtuľníky a raketové systémy.

Zákaz vychádzania na 38 hodín

Kurtjev na stránke mesta tiež oznámil, že ukrajinská armáda vyhlásila v Záporoží 38-hodinový zákaz vychádzania, ktorý bude platiť od soboty (19. 3.) 16.00 h miestneho času (15.00 h SEČ) do pondelka (21. 3.) 06.00 h (05.00 h SEČ).

Zároveň vyzval obyvateľov, aby v tomto čase nevychádzali von a vedeniu podnikov odporučil, aby svojich zamestnancov nechali pracovať na dve zmeny. Podľa Sky News nie je známe, čo bolo dôvodom vyhlásenia zákazu vychádzania.

Záporožie ležiace na rieke Dneper sa stalo dôležitým tranzitným bodom pre približne 35 000 ľudí, ktorí v uplynulých dňoch utiekli z obliehaného mesta Mariupol. V Záporožskej oblasti sa nachádza najväčšia európska jadrová elektráreň, ktorú obsadili ruské jednotky.

Na Ukrajine by sa podľa podpredsedníčky ukrajinskej vlády Iryny Vereščukovej malo v sobotu (19. 3.) otvoriť desať humanitárnych koridorov z miest na frontovej línii. Jeden by mal viesť aj z obliehaného Mariupolu, ďalší z Kyjevskej a Luhanskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet