Na hlavný obsah

Veľkokapacitné centrum pre utečencov vzniklo už aj v Nitre

Ďalšie sa pripravuje v Bratislave.

V Nitre vzniklo tretie veľkokapacitné centrum pre utečencov z Ukrajiny. Ide o prvé takéto centrum na západe Slovenska. V nitrianskom kraji od začiatku marca zaregistrovali 4 200 ľudí z Ukrajiny. Po novom budú všetkých smerovať iba do Nitry.

Medzi prvými prišla do nového veľkokapacitného centra v Nitre aj Jana, ktorá s rodinou utiekla z Dnepropetrovskej oblasti. „U nás sú rakety, bombardovanie, vojna. Mám tu manžela, ktorý pracuje a býva v Podhájskej, tak tu zatiaľ zostaneme. Uvidím, aká bude situácia, možno zostaneme, možno neskôr pôjdeme naspäť,“ povedala.

Veľkokapacitné centrum pre utečencov otvorili v priestoroch Agrokomplexu, ktorý avizuje, že naplánovaných výstav sa to zatiaľ nedotkne. Centrum bude otvorené 7 dní v týždni, 24 hodín denne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Budú sa tu výlučne vybavovať len štátni príslušníci Ukrajiny, a teda rieši sa tu len dočasné útočisko. Vybavenie dočasného útočiska trvá asi 15 minút, čiže vieme urobiť za hodinu 60 ľudí,“ povedal Jozef Jaško, riaditeľ hraničnej a cudzineckej polície Bratislava.

Veľkokapacitné centrá už fungujú v Michalovciach a Humennom, ďalšie by malo o niekoľko dní vzniknúť v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny