Na hlavný obsah

Verzie liečiva proti covidu paxlovid začne globálne vyrábať 30 firiem

Prístup k liečivu by mala získať polovica populácie.

Verzie liečiva proti covidu paxlovid začne globálne vyrábať 30 firiem
Na snímke liek proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Pfizer. Foto: TASR/AP

Viac ako 30 spoločností z celého sveta začne čoskoro vyrábať generickú verziu tabletky proti koronavírusu od spoločnosti Pfizer. Oznámila to vo štvrtok (17. 3.) organizácia Medicines Patent Pool podporovaná Organizáciou Spojených národov (OSN).

Vďaka dohode podpísanej s 35 spoločnosťami by mala prístup k liečivu paxlovid získať viac ako polovica svetovej populácie.

Producenti generických liekov v desiatke krajín v Ázii, Karibiku, na Blízkom východe a vo východnej Európe začnú vyrábať buď suroviny potrebné pre finalizáciu prípravku alebo samotné pilulky.

Liek by mohol pomôcť pred ťažkým priebehom

Medzi spoločnosťami, ktoré dostali ponuku na licenciu, sa nachádza aj jedna z Ukrajiny. Tá zatiaľ nedokázala potvrdiť, či sa do programu môže zapojiť, informuje agentúra The Associated Press.

Európska lieková agentúra (EMA) v januári odporučila podmienečné schválenie antivirotika paxlovid na používanie v 27-člennej Európskej únii.

Liek by podľa agentúry mohol pomôcť ľuďom s ochorením COVID-19 vyhnúť sa vážnemu priebehu a hospitalizácii. Experti európskeho regulačného úradu odporúčali podávanie tabletky dospelým, ktorých stav si nevyžaduje kyslíkovú liečbu a hrozí im vyššie riziko ťažkého priebehu ochorenia.

Úrady v Spojených štátoch a Veľkej Británii schválili používanie lieku už vlani v decembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet