Na hlavný obsah

Vláda povolila prítomnosť do 2 100 vojakov NATO na Slovensku

Odobriť to ešte musí parlament.

Vláda povolila prítomnosť do 2 100 vojakov NATO na Slovensku
Vojaci NATO počas vojenského cvičenia. Foto: TASR/AP

Vláda SR v stredu (9. 3.) schválila prítomnosť vojakov Severoatlantickej aliancie (NATO) na území Slovenska v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. V krajine by malo pôsobiť do 2 100 vojakov Aliancie. Odobriť to však musí ešte parlament.

„Predmetný útok na Ukrajinu zvýšil pocit urgentnosti prípravy posilnenia vojenskej prítomnosti NATO na východnej hranici, vrátane Slovenskej republiky,“ odôvodňuje ministerstvo obrany rozhodnutie vlády.

Vojaci budú na Slovensku pôsobiť od 15. marca v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti. Podobne sa vojaci NATO nachádzajú napr. v Pobaltí, ale aj v Poľsku. Predsunutú prítomnosť NATO vytvorilo na odstrašenie po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym.

„Slovenská republika považuje posilnenú vojenskú prítomnosť členských krajín NATO na svojom území za významný prínos k zvýšeniu obranyschopnosti a k zaručeniu bezpečnosti svojho územia a obyvateľstva,“ napísal rezort obrany. „Spôsobilosti zahraničných ozbrojených síl doplnia schopnosti a kapacity Ozbrojených síl SR a prispejú k zvýšeniu úrovne odstrašenia od prípadného ozbrojeného útok,“ dodal.

Aby bol návrh čo najskôr schválený, vláda ho predkladá bez predošlého medzirezortného pripomienkového konania.

Vojaci, ktorí by mali pôsobiť na Slovensku, budú z Českej republiky, Poľska, Holandska, Slovinska, USA a Nemecka. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) predpokladá, že poslanci vládny návrh na prítomnosť vojakov NATO v krajine príjmu.

„Je to veľký krok, najväčší krok pre obranu Slovenskej republiky od vzniku jej samostatnosti,“ uviedol Naď. S vojakmi prídu radarové systémy či systémy vzdušnej obrany Patriot, povedal. Minister obrany predpokladá, že na prelome mesiacov marec a apríl už bude značná časť plánovaných síl NATO na slovenskom území.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko